Aurora borealis

2023.11.06. 20:00

Igazi ritkaság: sarki fény ragyogott a horizonton

Sokan nem is akartak hinni a szemüknek a vasárnap délutáni fényözön láttán. A látóhatár rózsaszínben pompázott. A szekszárdi fotós legutóbb Izlandon látott ilyesmit. A csillagász megerősítette, hogy mifelénk elég ritka.

Szeri Árpád

Bár hazánk nem sarkvidéki, avagy ahhoz közeli ország – a legfrissebb hőmérsékleti rekordokat tekintve az éghajlati irányultság éppen ellentétes –, ennek ellenére időnként mégis beragyogja horizontunkat a sarki fény. Pontosan ez történt vasárnap délután, amikor is ez a káprázatos természeti jelenség borította be rózsaszín palástként a látóhatárt. 

A Bati kilátóban készült fotón balról a sarki fény, jobbra fentről a Tejút találkozott egymással (Fotó: Ruip Gergő)

Vármegyénk területéről is kiválóan lehetett észlelni a sarki fényt, amiről – a legnagyobb közösségi portálon olvasható bejegyzések szerint – igen nagy elragadtatással nyilatkoztak a szemlélők. Ruip Gergő, szakmai díjakkal elismert, szekszárdi fotográfus fényképezőgépével is megörökítette a látványosságot, melynek erőteljesebb változatához egyébként már volt szerencséje. Igaz, nem Magyarországon, hanem fenn északon, jelesül Izlandon, 2019-ben, ahova egy tanulmányi kirándulás keretében jutott el. De azt még nagyobb szerencsének tartja, hogy ez alkalommal ki sem kellett mozdulnia Szekszárdról, hiszen a Közép-Európában ritkaságnak és különlegességnek számító aurora borealis helybe jött.

A természeti jelenség „direktben”, a Bati kilátó tetejéről fényképezve (Fotó: Ruip Gergő)

– Érkezése meglepetésszerűen ért – mondta Ruip Gergő. – Az interneten kora este láttam, hogy valaki éppen lefotózta a jelenséget a mobiltelefonjával és a felvételt feltette a világhálóra. Azon nyomban fogtam a fényképezőgépemet, autóba ültem és a meglehetősen zötykölődős oda vezető úton a Bati kilátóhoz hajtottam. Azért éppen ide, mert itt alacsony a fényszennyezés. Valamivel este fél kilenc előtt kezdtem el fotózni. Ekkor a sarki fény a korábbi időszakhoz képest sajnos már alacsonyabb fázisában tündökölt, de azért így is látványosnak bizonyult. 

Dömény Gábor szekszárdi csillagász, a témakörben jártas szakkommentátorunk megerősítette: Magyarország egén ritkaság a sarki fény, bár azért korábban már előfordult néhány alkalommal. Hozzátette, hogy a jelenség létrejötte a naptevékenységnek, a napkitörésnek köszönhető. Az égitestről kiáramló, mágneses tulajdonságokkal rendelkező,  nagy energiájú részecskékkel teli napszél légkörünk felső részében, az ionoszférában gázokkal ütközik. A keletkező energia színes fényt szabadít fel. A csillagaszat.hu portál úgy fogalmazott, hogy „húsz éve, 2003. november 20-a óta nem láttunk Magyarországon ilyen fényes sarki fényt! Lelkesült beszámolók mindenütt, fényképek tömege bizonyítja: november 5-én vöröslött az északi ég alja.”

Ruip Gergő a Kálvária kilátóról is fotózott, a sarki fény itt halványabb a város fényei miatt (Fotó: Ruip Gergő)

A National Geographic honlapján az olvasható, hogy mi határozza meg a sarki fény színét. „Az, hogy milyen légköri gáz vesz részt a jelenségben. Általában az alacsonyabban (100-150 km) lévő oxigén zöld színű fénylése az, amit a sarkvidékeken oly gyakran látni (ez hazánkból ritka). A vörös árnyalata lehet az oxigén egy másik energiaszintű gerjesztésének eredménye, illetve kötődhet a nitrogénhez is – ez utóbbi gáz a zöld kivételével számos színt hozhat létre, a narancsos és a lilás árnyalat hozzá köthető.”

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában