Egyszemélyes mentőakciót vezetett Marokkóba

2023.11.04. 11:30

Németh Kata felkereste a földrengés sújtotta észak-afrikai országot

A szekszárdi festő úgy döntött, hogy segít a kárvallottaknak. Egymaga indult útnak Marokkóba. Élelmiszereket vásárolt, így ment a földrengés sújtotta terepre. Megható jeleneteknek volt tanúja.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

Súlyos földrengés pusztított nemrég Marokkó középső részén. A hír hallatán Németh Kata úgy döntött, hogy a helyszínre utazik és saját erőből segíti a rászorulókat. A Szekszárdon élő és alkotó festő elhatározása érthető, ha tudjuk: kedvenc országáról van szó, ahol korábban már kilenc alkalommal járt. Tematikus kiállítást is szentelt ennek az észak-afrikai királyságnak, ott megélt élményei, a látottak vászonra vitelével és bemutatásával.

– Az epicentrumhoz közeli Marrákes városában landolt repülőgépünk – kezdte beszámolóját. – Ez a mintegy milliós lakosú település a régió turisztikai központja, az óváros a Világörökség része. Szerencsére ez utóbbi nem szenvedett kárt, viszont a környező területeken, ahova eljutottam, összedőlt épületeket láttam.

Németh Kata és az idős férfi, aki unokájával együtt sétált. (Beküldött fotó)

Nem azonnal indult vidékre. Először is megállapodott egy segítőkész taxissal, hogy elmennek együtt bevásárolni, majd ezután – felszerelkezve immár élelmiszerekkel – felkeresik a földrengés kárvallottjait. Megjegyzendő, hogy Marokkóban a taxi nem számít luxusnak, sokkal inkább tekinthető a tömegközlekedés megfizethető elemének.  

– Megpakolt csomagtartóval, benne többek között kenyérrel, szalámival, sajttal, mézzel, teával, gyümölcslével érkeztünk a rengés okozta károk helyszínére – folytatta Németh Kata. – Ezt az élelmiszer mennyiséget előzetesen, a taxissal és egy másik segítővel együtt, reklámszatyrokba porcióztam, így adtam át azokat a helyieknek. Főleg gyermekes családoknak, gyermekeknek, kismamáknak és idősebb hölgyeknek. Végtelenül megható reagálásokkal találkoztam, s ha nem is értettem, hogy mit mondanak – mert általában franciául, avagy berber nyelven beszéltek –, azért azt nem kellett lefordítani, amikor szívükre tett kezükkel meghajoltak... Egy idősebb, apró unokáját a nyakában hordó, nagy szakállú férfi viszont tökéletesen bírta az angolt, vele szóba elegyedtem. A férfinak ajándékot adtam, a csöppségnek egy kedves puszit, ezen jót nevettek. Mielőtt a férfi énekelve tovább indult volna, annyit mondott nekem: az én Istenem áldjon meg téged! Ezek azok a pillanatok, melyek többet érnek minden pénznél.

Ez a szép kisgyermek a romok között focizott. (Beküldött fotó)

Ha ez esetleg nem derült volna ki egyértelműen, Németh Kata az utolsó fillérig a saját költségén, egymaga szervezte és valósította meg marokkói segély expedícióját. Meggyőződéssel vallja, hogy eddigi útjai alkalmával ez az ország rengeteg emberi értéket adott számára. Így köszönte meg, a maga szerény lehetőségeivel ezt a lelket és jellemet építő adományt.

– Most sem csak adtam, hanem kaptam is – összegezte a kint töltött három nap hozadékát. – Hiszen ismét feltöltekezhettem azzal a szeretettel, mellyel minden egyes esetben elárasztottak a marokkói emberek.

Megigézte a szemek csillogása

Marokkóban álmodtam címmel 2019-ben nyílt kiállítása Németh Kata szekszárdi festőművésznek Budapesten, a Hotel Benczúr Munkácsy Termében. A lapunkban megjelent tudósítás szerint „a tárlatot Karima Kabbaj, Marokkó nagykövete ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Elmondta, hogy a festmények híven tükrözik Marokkó hangulatát, a táj szépségét, az emberek mindennapjait.

Németh Kata elárulta, hogy többször járt már Marokkóban, és lenyűgözte az ország. Nemcsak a táj szépsége, hanem az a különleges csillogás is, ami az ott élők szemében mindig jelen van. A szerény körülmények között élők is megtalálják az élet szépségeit. Ebből szeretett volna egy darabot visszaadni festményeivel.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában