Bizalmi index

2023.11.01. 22:14

Nyolcszázezernél is többe fáj már egy kóklermunka

Egyre kevésbé bíznak a mesteremberekben vármegyénkben is. Mint egy friss felmérés mutatja, erre többnyire meg is van az okuk, majdnem minden ötödik somogyi találkozott már ugyanis kóklerrel. S ez az országos átlagnál többe, 852 ezer forintba fájt nekik.

Illusztráció: MW

Tovább csökkent az építőipari bizalmi index a lakosság körében, az ötös skálán 3,35 pontot adtak az egy évvel korábbi 3,6 pont után a felújítók. A leginkább az ácsokkal elégedetlen a lakosság. 

A friss kutatás szerint a kontármunkák átlagos kárösszege 820 ezer forintra nőtt az idén, ami egy év alatt tíz százalékos emelkedést jelent. A válaszadók közül majdnem minden ötödik találkozott kókler szakemberrel, és csak 36 százalék mondta azt, hogy az otthonában elvégzett felújítás vagy építkezés mestermunka volt – számolt be róla a SONLINE.

Regionális megoszlás szerint idén Észak-Magyarországon a legalacsonyabb a kontármunkák átlagos kára, 413 ezer forint. Ennek majdnem háromszorosa, 1,2 millió forint jut a Dél-Alföldön élőkre. Somogyban a kutatás szerint átlagosan 852 ezer forint a kár­összeg. 

– Több helyen voltunk már az idén javítani, mert korábban kontárok csinálták a munkát – mondta el Pandurics Richárd villanyszerelő. – Nem stimmelt semmi, és ez a mi szakmánkban akár életveszélyes is lehet. 

Szerinte érdemes várni a jó szakemberre. – Mi nem tapasztaljuk, hogy kevesebb lenne a munkánk, átlagosan egy-két hét várakozás után tudunk menni a megrendelőhöz – tette hozzá a villanyszerelő. 

Ha a szakmákat nézzük, akkor a legkevésbé az ácsokkal, a bádogosokkal és a burkolókkal voltak elégedettek az építtetők. – Amióta a sziloplasztot és a popszegecset feltalálták, azóta már szinte mindenki bádogos – mondta mosolyogva Szabó Tamás bádogosmester. Hozzátette: régen a kontár az volt, aki ugyan tanulta a szakmát, csak nem volt róla papírja. Ma viszont már sokuknak semmiféle gyakorlati tapasztalata nincs, de dolgozik a szakmában. – Úgy látom, hogy sokaknál hiányzik a szaktudás, de főleg a lelkiismeret és az odafigyelés, és ez rengeteg baj okozója a szakmában – jegyezte meg Szabó Tamás, aki több évtizede dolgozik szakmájában. 

A friss kutatásból az is kiderül, hogy a gépészekre, a víz- és gázszerelőkre, valamint a villanyszerelők többségére nem volt panasz a megrendelők részéről. A válaszadók 49 százaléka szerint ugyanakkor rossz irányba mennek a dolgok, magasak az alapanyagárak és a munkadíjak is. Ennek ellenére minden negyedik válaszadó javulást vár a következő években.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában