Táplálkozás

2023.11.06. 13:35

Télen se hanyagoljuk el az egészségünket, kerüljük el a vitaminhiányt!

Sokan gondolhatják, hogy az őszi és téli hónapok beköszöntével vége a friss zöldségek és gyümölcsök szezonjának, és nincs más alternatíva a vitaminpótlásra, csak a különböző étrendkiegészítők. Azonban meglepő tény, hogy ebben az időszakban is bőségesen teremnek ízletes és tápláló növények, sőt a nyári terméseket megfelelően tárolva vagy tartósítva az egész téli szezon alatt tudjuk fogyasztani őket.

Teol.hu

A kép illusztráció.

 Az őszi-téli szezon nem csupán a hagyományos téli zöldségeket, mint a cékla és a sütőtök hozza magával, hanem számos más, vitaminban és ízben gazdag zöldség is megjelenhet az asztalokon. Ma már az ország nagy részén elérhető lehetőség, hogy minden héten friss, vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök kerüljenek – akár házhoz szállítva – a konyhaasztalokra.

A kertekben az élet sosem áll meg, még a hideg időben sem. Gazdáik kemény munkával számtalan ízletes és izgalmas vitaminforráshoz juttatják az előfizetőiket télen is, az idei évtől már az ország négy lokációjában. A MyFarm célja, hogy minél több embernek biztosítson könnyen elérhető és fenntartható étkezési lehetőséget, miközben a helyi mezőgazdaságot is támogatja.

– Az őszi-téli szezon kiváló alkalom arra, hogy felfedezzünk olyan szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket méltatlanul kihagyunk a hétköznapi étrendünkből. A cékla, zeller, batáta, sütőtök, káposzta, karalábé, sárgarépa és egyéb gumós és gyökérzöldségek sokféle ízletes étel alapanyagai lehetnek, amelyek gyorsan és könnyen elkészíthetők – mondta Kövesdi Sándor alapító gazda.

Az egészséges életmódhoz és az optimális táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. A felnőtteknek napi 500 gramm zöldséget és gyümölcsöt ajánlanak. Az ebből adódó hiányos táplálkozás súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ideértve az elhízást, a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a krónikus betegségek kockázatának növekedését is.

Az öt éve közösségi finanszírozásból működő gazdaságok már négy helyen termelnek, de a vállalkozás az elmúlt évek alatt olyannyira népszerűvé vált, hogy most bővülésre készülnek, és új gazdákat keresnek, akik csatlakoznak a cég küldetéséhez: hogy az egészséges és fenntartható étkezés mindenki számára elérhetővé váljon az országban.

Tehát ne mondjunk le az egészséges táplálkozásról a hideg időben sem, támogassuk szervezetünket friss és hazai zöldségekkel és gyümölcsökkel.

kép: levélben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában