Ki jogosult rá?

2023.11.15. 12:40

Törvény szerint emelkedik a nyugdíjkorhatár

Olvasóink közül többen is kérdezték, hány éves korban lehet nyugdíjba menni jövőre, mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár és hogyan számítják ki azt?

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Az öregségi nyugdíjbavonulás korhatára a jelenlegi törvények szerint évről-évre sávosan emelkedik, így idén a 65. életévüket betöltöttek mehetnek nyugdíjba.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki 1952. január 1-e előtt született, a betöltött 62. életév, aki 1952-ben született, 62 életévét betöltését követő 183 nap, aki 1953-ban született, a betöltött 63. életév, az 1954-ben született, a 63. életévet betöltését követő 183. nap, az 1955-ben születetteknél a betöltött 64. év, az 1956-ban születetteknél a betöltött 64. évet követő 183. nap, az 1957-ben és azt azt követően születetteknél a nyugdíjkorhatár a betöltött 65. év.

Öregségi résznyugdíjra az jogosult, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és legalább 15 éve szolgálati idővel rendelkezik – írja a Nyugdíj portál.

Aki több országban is dolgozott élete során, annak abban az országban kell kérelmével a nyugdíjfolyósítóhoz fordulnia, ahol él, vagy utoljára dolgozott. Ha soha nem dolgozott abban az országban ahol él, akkor a lakhelye szerinti ország továbbítani fogja a kérelmét annak az országnak, ahol legutoljára dolgozott. 

A nyugdíjak kiszámításában sokat segítenek a Magyar Államkincstár honlapján is megtekinthető nyugdíjkalkulátorok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában