Vigadalom

2023.11.07. 10:11

Újbort áldottak, libalakomát tartottak Kömlődön

Szent Márton-napi újboráldást és Márton-napi vigadalmat tartottak a Dunakömlődi Borbarátok szombaton, a helyi présházsoron.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

A program délután 16 órakor, Vass János köszöntőjével indult, aki a rendezvény történetéről beszélt. Mint mondta, annak idején úgy indult az egész, hogy, a pincéjük elkészülte után, Márton-nap környékén összegyűlt a családjuk. Az összejövetelen egy kis libasültet fogyasztottak és megkóstolták az újborokat. Az ötlet nagyon megtetszett a környező pincetulajdonosoknak, akik szintén kedvet kaptak a lakomához. 

A Márton-napi program fokozatosan nyerte el a mai formáját. Kezdetben csak néhány présházban tartottak közös Márton-napi vacsorát a présháztulajdonosok, aztán ahogy a lakoma híre szárnyra kapott, évről évre egyre többen csatlakoztak hozzá, mígnem 90 fős rendezvénysátorra lett szükség, amit szintén kinőttek. Így 2017-től már a faluházban lakomáznak, ahova fáklyafény mellett vonul át, az általában száz fős vendégsereg. Szinte az első évektől fogva ugyancsak hagyomány lett, hogy ilyenkor az előző évben elásott borokat kiemelik a földből a helyükre pedig az idei italokat visszatemetik. 

Az idei, XVII. alkalommal megrendezett Márton-napi újboráldás alkalmával Erb József atya szentelte meg a palackozott nedűket. Az áldást és ásást követően kóstolót tartottak a szervezők. Ez után fáklyás felvonulás indult a faluházhoz, lakomával egybekötött vigadalomra, ahol az est folyamán a Pumerschein zenekar lépett fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában