Tűzijáték

2023.12.29. 20:00

Sokkoló lehet a kutyák számára az „égiháború”, így óvhatja meg házi kedvencét!

Az óév utolsó napának végén elérkezik az „égiháború”. A dördülések az érzékeny idegrendszerű állatokat sújtják a legjobban. Számos kutya sokkos állapotba kerül. A mikrochip mellett a biléta is sokat segíthet a hazajutásban.

Szeri Árpád

Képalá.: A kutyák többség retteg és szenved a szilveszteri „égiháborútól”. Fotó: Shutterstock

Tűzijátékok, petárdák jellegzetes süvítő, dördülő hangja fogja betölteni az elkövetkező esték, éjszakák óráit. Sok szilveszterező számára ez a fajta „égiháború” jelenti az igazi ünneplést, nem igazán törődve azzal, hogy ez mások számára kifejezetten kellemetlen. Nem is beszélve négylábú társainkról: a macskák, kutyák jelentős része ilyenkor gyakorlatilag sokkos állapotba kerül.

– A tűzijáték, bár elismerem látványos mivoltát, környezet károsító jelenség – hangsúlyozta Fiáth Szilvia. – A földre visszahulló, még ki nem aludt rakéta töltetek már számos esetben okoztak tűzkárokat. A hanghatás riasztó, félelmet keltő lehet a kisgyermekek számára, az idősek, betegek pedig nem tudnak pihenni ilyen ágyúdörgés közepette. A petárdázás eleve tilos, petárda eladása, birtoklása, használata egyaránt jogszabályba ütköző cselekedet. Aki látja és hallja valahol ilyen kellék használatát, az joggal értesítheti a rendőrséget.

A Szekszárdi Kutyamenhely vezetője azt is elmondta, hogy az ebek és a cicák a tűzijáték és a petárda hangját, kifinomult hallásuknak köszönhetően, jóval erőteljesebben érzékelik, mint az emberek. A dördülések ezért okozhatnak sokkhatást, rohamokat a gyanútlan négylábúaknak. Miután az óév búcsúztatás említett, zajos formáit megszüntetni nem lehet, ezért a felelős állattartóknak kell már most, napokkal Szilveszter előtt készülniük arra, hogy biztonságos körülményeket teremtsenek kedvenceiknek, de legalábbis megakadályozzák elszökésüket.

– Célszerű, ha a gazdik ezeknek a napoknak az esti óráiban zárt helyre viszik állataikat – folytatta Fiáth Szilvia. – A legalkalmasabb erre a fészer, a nyári konyha, a garázs, tehát olyan helyiség, ahonnan az állat nem tud kitörni és kárt tenni magában vagy másban. Nem egyszer előfordult már, hogy az el nem zárt kutya az „ágyúzás” hallatán  önkívületi állapotba került, kiszökött a nagyvilágba és vagy örökre eltűnt, vagy éppen elütötte egy autó. Az a szerencsésebb esetek közé tartozik, ha ilyenkor napok múlva ugyan, de előkerül. Azt is javaslom, hogy a gazdák adassanak nyugtatókat különösen érzékeny kutyáiknak. Ezt állatorvos közreműködésével tegyék, mert csak szakember állapíthatja meg, hogy egy-egy állatnak mekkora dózisra van szüksége.

A lakásban tartott macskákkal, kutyákkal a gazdik az óév utolsó napján semmi esetre sem este menjenek hosszabb sétára, hanem lehetőleg reggel, avagy délelőtt, amikor még elenyésző a hangzavar. Érdemes az esti órákban a redőnyt lehúzni és a rádióban, tévében egy halk zeneszámot keresni. A lakásban tartott négylábúak egyébként kedvelik a nappali közepét, de még inkább a víz illatával is hívogató fürdőszobát. Nem érdemes rossz néven venni, ha a macskák vagy kutyák bevackolják magukat a mosdó alá.

Bár kutyát – és sok már állatot is – tilos kikötve tartani, ezt az előírást ugyancsak sokan figyelmen kívül hagyják. A menhely vezető már tanúja volt egy tragikus helyzetnek, amikor is a kikötött kutya, megriadva a dörrenésektől, kiugrott a kerítésen és ott fennakadt. Már csak kimúlva vehették le a láncról. Mindezek ismeretében tehát legalább erre az éjszakára célszerű az ilyen jobb sorsra érdemes állatot például a pajtában elhelyezni, oda bezárni.

A mikrochip az eb alapfelszerelése

A felelős állattartók számára a mikrochip alapfelszerelés, arra kell ügyelni, hogy a regisztráció naprakész legyen. Fiáth Szilvia a regisztráció meglétének ellenőrzése céljából az internetes petvetdata.hu honlapot ajánlotta az érintettek figyelmébe: itt kód nélkül lehet ellenőrizni, hogy rendben van-e a chip. Szekszárdon a csatári Mol kút huszonnégy órás szolgálatban működik, rendelkezik mikrochip leolvasóval, az itt dolgozó munkatársak önkéntesként segédkező állatorvosoktól be tudják szerezni a tulajdonosok adatait.

Mindemellett kifejezetten hasznos lehet, ha az állat nyakörvén egy műanyag biléta is mutatja, hogy mely telefonszámon értesíthető a gazda.  Ez a kellék még száz forintba sem kerül, ennyit pedig megér az, hogy az elkóborolt és befogott állat mielőbb visszakerüljön tulajdonosához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában