Hagyományápolás

2023.12.03. 07:00

A legnagyobb pincefaluban még a mikulás is borbarát

A vármegye legnagyobb pincefaluja Bölcskén található, mintegy 420 présházzal. A hagyományápolásra nagy gondot fordít a helyi Borbarát Klub. A bölcskei közélet ismert alakja Meretei László, aki a klub titkára, s emellett, ilyen tájban, mikulási feladatokat is ellát a községben.

Wessely Gábor

A bölcskei pincefalu több présházsorát megmutatta a Borbarát Klub titkára, Meretei László (A szerző fotója)

A borturizmus sokak által ismert nevezetessége a sióagárdi Leányvár és a paksi Sárgödör tér. Kedvelt célállomások a szekszárdi pincék és a györkönyi présházak is. Ám azt kevesen tudják, mert valahogy nincs eléggé hangsúlyozva, propagálva, hogy Tolna vármegye legnagyobb pincefaluja Bölcskén található.

Már a török idők előtt is jelentős szőlőtermelés folyt ezen a tájon. Egy, az 1500-as évekből fennmaradt kimutatás szerint a búza és a szőlő termelési aránya 17:83 volt, a szőlő javára. Ma a bölcskei térképen három foltban láthatók a présházegyüttesek; összesen mintegy 420-at tartanak nyilván. A részletekről Meretei Lászlóval, a helyi Borbarát Klub titkárával beszélgettünk. 

– Sokféle szőlővel foglalkoznak a gazdák – mondja – elsősorban fehér fajtákkal, de vörössel is érnek el szép eredményeket, még országos borversenyeken is. A helyi versenyeket a pincefalu központjában, a Turul Fogadóban tartjuk. S ha falunap vagy más rendezvény van, ott kapnak szállást a bel- és külföldi vendégek. Kisebb összejöveteleket, megbeszéléseket, szakmai fórumokat a Borbarát Klub présházában is szervezhetünk a jövőben.

Ezt az épületet pályázati támogatásnak köszönhetően vettük meg, és most újítjuk fel. A pincefalu egyébként a hagyományőrzés követelményeinek is megfelel, és a 21. századi kényelmi funkciók is jelen vannak. Értem ez alatt, hogy a présházak túlnyomó többsége burkolt utakon közelíthető meg, és 80-90 százalékukban van víz-, villany-, szennyvízvezeték.

A pincefalu jellegzetes épületei (A szerző fotója)

Itt rendeztük meg 2019-ben a Magyarországi Pincefalvak Szövetségének találkozóját. Volt kulturális műsor, erős emberek versenye, készült bivalypörkölt, sütöttünk vagy ezer palacsintát, és meg lehetett kóstolni tíz település borait. A covid miatt sajnos sok programot törölni kellett, de most már megint minden működik.  

A Borbarát Klub tagjai közül többen részt vesznek más módon is a helyi közéletben. Meretei Lászlónak például ilyen tájt megszaporodnak a feladatai. Évek óta ő ugyanis a legfoglalkoztatottabb helyi mikulás.

Borfajták

A bölcskei Borbarát Klub 21 tagot számlál. Az elnök Keresztes Pál Gábor, a titkár Meretei László. A pincefalu 420 présházának többsége jó állapotú, de akad néhány elhanyagolt, sőt romos is. A gazdák sokféle szőlővel foglalkoznak. Fehérek közül főleg olaszrizlinggel, rajnai rizlinggel, rizlingszilvánival, zalagyöngyével, biankával, cserszegi fűszeressel, lakhegyi mézessel, saszlával, szlankával, chardonnay-vel, sauvignon  blannal és Irsai Olivérrel. Vörösből főleg kékfrankossal, zweigelttel, kékoportóval,  merlot-val, pinot noirral és cabernet sauvignonnal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában