Panaszok és javaslatok

2023.12.17. 07:00

A szekszárdiaké volt a szó a közmeghallgatáson

Közmeghallgatást tartott a lakosság számára csütörtökön este a szekszárdi önkormányzat a Városháza dísztermében, ahol a város lakói a közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehettek fel a közgyűlés tagjainak. Az eseményen több fontos észrevétel elhangzott, némelyikre már a helyszínen választ tudtak adni a képviselők.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

Több mint egy óra hosszán keresztül tartott közmeghallgatást csütörtök este a szekszárdi közgyűlés, amelyen számos panasz és javaslat elhangzott. Egy az Alisca utcában élő hölgy például az új menetrenddel, a buszközlekedéssel kapcsolatos gondjait osztotta meg. Mint mondta, a néhai „Skálában” működő drogériában dolgozik, ahonnan az esti zárást követően, ha nem éri el a buszt, csak gyalog tud hazajutni, mivel óránként csupán egyszer közlekedik errefelé járat. Mivel a járművek közlekedését jelző elektronikus tábla sem működik, így általában azt sem tudja megállapítani, hogy elment-e már a menetrend szerinti busz, avagy még nem. 

Magyar Károly, a Szekszárd Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságának vezetője azt kérte, hogy a hölgy írásban küldje meg a panaszát, amelyet a többi menetrenddel kapcsolatos felvetéssel együtt továbbítanak a járatokat üzemeltető Volán felé, amely javaslatot tesz a problémák megoldására, amelyet azután a közgyűlés egyik bizottsága tárgyal, majd a testület hozza meg a döntést.

Egy Csokonai utcai lakó a vasúti közlekedéssel kapcsolatos változásokat, egyebek mellett a Budapesttel való közvetlen vasúti közlekedés visszaállítását hiányolta. Mint mondta, bár december 10-én változott a menetrend, csalódottan tapasztalták, hogy nem sikerült elérni a vágyott módosítást. Arról érdeklődött a testületnél, folyik-e bármilyen egyeztetés a vasúttársasággal ezügyben. Ugyanakkor jelezte a testület felé az állomás környékén tapasztalható, „elképesztőnek” nevezett állapotokat, a parkolást és az állomás megközelítését illetőleg egyaránt. Európai településhez méltatlannak nevezte a körülményeket, egyben azt kérdezte a képviselőktől, hogy betervezték-e a terület korszerűsítését a városfejlesztésbe. 

Válaszában Illés Tamás képviselő elmondta, több hónapos előkészítő tárgyalások zajlottak a vasúttal kapcsolatos ügyekben, majd Bajával, Bátaszékkel és Tolna várossal közös hivatalos felterjesztést fogalmaztak meg ezzel kapcsolban Lázár János építési és beruházási miniszter felé, amelyet várhatóan a parlament gazdasági bizottsága is tárgyal majd. Bíró Gyula aljegyző megjegyezte, az állomás környéke, az úgynevezett parkoló területe nem a város, hanem a MÁV tulajdona. Az állomás környékének állapotával kapcsolatban Murvai Árpád képviselő úgy fogalmazott: azt mindenképpen rendbe kell tenni, amely szerinte a következő ciklus kiemelt feladata lesz.

A közmeghallgatáson szó volt emellett még további helyi közlekedéssel kapcsolatos problémáról, a Porkoláb-völgyben elszórt építkezési hulladékról és a néhai Domus épületében hamarosan megnyitó Lidl parkolóhelyeinek kialakításáról is. Volt olyan szekszárdi, aki dicsérni jött a Zöld Város Programban megújuló belváros kivitelezésén, tervezésén dolgozókat és valamennyi képviselőnek köszönetét fejezte ki a fejlesztés miatt, emellett néhány útkarbantartási, zöldfelületkezelési javaslatot is tett. A közmeghallgatáson felszólalt az az idős 80 év feletti házaspár, akikkel kapcsolatban nemrégiben az önkormányzat szociális bizottsága úgy döntött, annak ellenére távozniuk kell az élethelyzetük miatt határozott időre kiutalt szociális bérleményből, hogy azt rendesen fizették és nincsen hová menniük. Kérték, hogy ügyüket a bizottság vizsgálja felül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában