Környezetvédelem

2023.12.21. 10:26

A testületi ülésen döntöttek a fenntartható energia és klíma akciótervről

Mint ismert, a klímaváltozás érdekében, 2030-ra az Európai Unióban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 40 százalékra csökkentését tűzték ki célul.

Gazsó Rita

Szabó Péter: elismerések is igazolják az eredményeiket.

Fotó: Molnár Gyula

Amint a szerdai ülésen elhangzott, a 88 oldalas dokumentumot a Polgármesterek Szövetsége dolgozta ki. Célja, hogy segítséget nyújtson az éghajlatváltozás helyben megnyilvánuló fő kockázatainak és a főbb üvegházhatású gázkibocsátó forrásoknak az azonosításához, amely eszközként szolgálhat a következő évtizedben indokolt fejlesztési, településüzemeltetési döntések megalapozásához. Emellett elengedhetetlen bizonyos közvetlen európai uniós forrásokból származó támogatások megpályázásához.

Szabó Péter polgármester a TOP Plusz pályázatokat említette példaként, amelyek között több olyan is megjelenik majd, amely éppen a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. Mint mondta, segítségével olyan beruházásokat tudnak megvalósítani, amely ezt fenntarthatóságot célozza meg. Hozzáfűzte, a város már nyert ilyen pályázaton 1,4 milliárd forintot, amelyet arra célra használnak, hogy óvodáikat, közintézményeiket energiahatékonysági szempontból felújítsák.  

Szabó Péter az előterjesztéshez hozzáfűzte, hogy Paks eddig is rengeteget tett a környezetvédelemért. Az elmúlt évek munkája visszaköszön, amelyet az elismerések is igazolnak, hiszen a város korábban elnyerte a Klímabarát település címet, amellyel a munkájukat ismerték el, amit a környezet megóvása érdekében tesznek Pakson. 

Nemrégiben a Holnap városa címmel gyarapodott a város, amelyet két éven át viselhetnek és azért kapott Paks, hogy rendszerszintű, fenntartható városmodellt valósított meg. 

Az elmúlt hetekben volt az eredményhirdetése a jubilumi Virágos Magyarországért versenynek is, amelyen a város a harmincezer fő alatti városok kategóriájában nyert. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a díjakat független szakmai bizottságok ítélték oda, és ezekre minden paksi büszke lehet, hiszen mindez közös munka eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában