Gyász

2023.12.14. 11:45

Elhunyt a Magyar Vöröskereszt egykori megyei igazgatója

Hetvenkilenc évesen hunyt el Martin János, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének egykori megyei igazgatója. Gazdag életútjáról egykori Vöröskeresztes kollégái emlékeztek meg.

Farkas Eszter

A Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének egykori megyei igazgatóját december 15-én 15 órakor helyezik végső nyugalomra a bátai temetőben.

A Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének egykori megyei igazgatóját december 15-én 15 órakor helyezik végső nyugalomra a bátai temetőben.

Életét 79 évesen fejezte be, majd végsőnyugalomra Bátára, a temetőbe helyezik felesége mellé, gazdag életutat maga mögött hagyva. Gyermekkora Bátaszékhez kötődik. A középiskolai tanulmányait Bonyhádon végezte, majd 1963-ban képesítés nélküli nevelőként kezdhette pályáját Varsádon, ezt követően a Tamási járásban folytatta, Nagyszokolyban. 

A Bátai Általános Iskolába került 1967-ben, ahol ebben a gazdag múlttal és hagyományokkal rendelkező faluban csodálatos évtizedeket töltött el, és a művelődési ház vezetését is átvette. 

Tanulmányait 1969 őszén kezdte meg a Szombathelyi Főiskolán, Népművelő-Könyvtár szakon. Ezek az évek kedves emlékeket jelentettek neki és későbbi munkája során eredményesen hasznosíthatta Báta községben és az általa vezetett intézményben. Közművelődési szakfelügyelői feladatot is ellátott 1980-tól 1985-ig. A bonyhádi művelődési központ igazgatója volt 1992. szeptember 1-től. Eredményes volt a Pedagógus  kórus tevékenysége, melynek ő is tagja volt. Szekszárdon a Palánki Szakközépiskolai Kollégiumot vezette 1995-től. Felkérésre, de pályázat útján több jelentkező közül választották ki a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének megyei titkárának (igazgatójának) 1998-ban. Szép és eredményes éveket élt meg a szervezetnél. Példaértékű kapcsolat épült ki vezetésével a Bajor Vöröskeresztes partnerrel. Meghatározó esemény volt az 1998-as évi nagy Felső Tiszai Árvíz. Négy kamionnyi adományt szállítottatok Kárpátaljára, Husztra. 

Nyugdíjba vonulásakor Szekszárdon és Bátán felejthetetlen programmal búcsúztak tőle a megyei  vezető kollégák és a központi vezetők. Nyugdíjas éveiben is ápolta a kapcsolatot a volt kollégákkal. Országos Vöröskeresztes nyugdíjas találkozót is szervezett Szekszárdon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában