Bővült az okmányok köre

2023.12.30. 09:00

Ingyenes igazolványok jövőre is, itt a lista

Személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, adókártya, diákigazolvány, TAJ kártya, erkölcsi bizonyítvány, mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, anyakönyvi kivonat és még számos okmány ingyenes lesz 2024-ben is, természetesen bizonyos feltételekkel.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Fotó: MW

Az illetéktörvény módosításának elfogadásával jogerőre emelkedett az a korábban tervezetként létező bejelentés, hogy 2016 január 1-e után  számos hivatalos okmány kiállítása, vagy pótlása illetékmentes, azaz ingyenes lesz hazánkban. Azóta ráadásul tovább bővült az ingyenes okmányok köre.

Ez jó hír, mert egy esetleges lopás, vagy az okmányok elvesztése miatt nem szükséges több tízezer forintot kifizetni ezek pótlására.

Így a személyi igazolvány, lakcímkártya ingyenessé vált. Emellett jó hír a házasságot tervező pároknak, hogy a feleségnek vagy a férjnek névváltás okán már nem kell fizetnie illetéket az okmánycserékért.

Ingyenes lesz a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, vagy a népi iparművészeti igazolvány, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői igazolvány, a diákigazolvány is. Ezeken túlmenően nem kell fizetni a jelnyelvi tolmács névjegyzékbe vételéért. A TAJ kártya jövőre is ingyenes lesz azoknak, akik még nem rendelkeztek ilyen okmánnyal, más esetekben azonban fizetni kell érte.

Fontos kitétel az elfogadott jogszabályban, ha valakinek ellopják az iratait, akkor azok pótlása teljesen ingyenes lesz jövőre.

A jogosítvány kiváltása csak az első alkalommal lesz díjmentes, annak meghosszabbításáért már fizetni kell. Térítésmentes lesz viszont a gépjármű törzskönyvezése és a forgalmi engedély kiváltása.

Jó hír, hogy az erkölcsi bizonyítvány kikérése - évente négy alkalommal - nem kerül pénzbe. Emellett több eljárás is illetékmentes lesz, így az adóhatósági igazolások, és bizonyos feltételekkel az építési engedély.

Az illetékmentesség a vállalkozókat is érinti, így januártól nem kell fizetniük a cégkivonat kiadásáért, vagy az új üzlet nyitása előtt lefolytatandó működési engedéllyel kapcsolatos eljárás is. A cégeknek továbbá nem kell fizetniük jövőre a számviteli beszámolók közzétételéért sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában