A hagyományok gazdagítják a közösségi életet

2023.12.13. 16:08

Luca napot tartottak a bátaszéki óvodában

Az óvodában is megtartották a Luca napot Bátaszéken. Ezen a napon számos hagyomány és babona színesíti az ünnepek előtti időszakot.

Mauthner Ilona

Forrás: Facebook

A hiedelmek szerint ilyenkor kerülendő a takarítás, varrás és mosogatás, ugyanakkor időpontként szolgál termékenység varázslására és jóslásra. A legkisebbek szerdán ugyan Luca széket nem készítettek, boszorkánnyal viszont találkozhattak. Lucázni is indultak, mondókákat mondtak, énekeltek apró ajándékokért cserébe, számolt be a színes eseményről a BátaszékMost hírportál. 

Az óvodában búzát ültettek, a csírázás karácsonyig történő megfigyelésével próbálják megjósolni a következő év termését. Ezek a hagyományok gazdagítják a közösségi életet és összekötik az embereket a természettel. Luca napja a hagyományok és élő népszokások varázslatos összjátéka, amelyek segítenek ápolni az örökségünket és vidám pillanatokkal töltik meg az ünnepi időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában