Könyvajánló

2023.12.11. 14:35

Megszületett a Múlt a mában

Ünneplőbe öltöztettem a gondolataimat, a szavaimat, hogy amit jussként – élményként, erényként, bíztatásként, megerősítésként – kaptam a Teremtőtől, a szeretteimtől, a tisztelt eleinktől, barátaimtól, a beszélgetésre érdemes kortásaimtól, azt magam is jussoltassam – mesélte Ékes László, író, újságíró, szerkesztő.

Teol.hu

Fotó: Gottvald Károly

 – Mivel volt (van) témám és kedvem is a formába öntéshez, így megszületett a Múlt a mában című, 88 kisprózát, illetve novellát tartalmazó kötetem. Emlékidézőnek, megmutatónak, elgondolkodtatónak, néha megmosolyogtatónak, reményt, hitet adó kapaszkodónak szánom valamennyit. A könyv borítóját és a belsejét feldíszítettem, többé tettem kedves barátom, Csepeli István, a Népművészet Mestere, megkapóan szép alkotásaival.

– Az írással úgy vagyok, mint ahogy a hajdani falusi parasztzenészek tették, ha készülődtek egy-egy alkalomra. Fülre, agyra, szívre, lélekre hangoltak. „Összestimmültek”. Aztán cserélgették, váltogatták, s miként a rózsafűzérszemek morzsolói az imádságokat, egymásba fűzték a nótákat. Azokról szóltak a dalok, akiknek játszottak. Emberek, világok, kultúrák, érzelmek, erkölcsök, emlékek, emlékeztetők, megőrzésre szántak voltak, ezért is soroltak. Jókedvűen tették mindezt, a Világteremtő példájára, hiszen tökéletest csak így lehet alkotni vallja a szerző. 

– Szándékom most sem más – követve a parasztzenész eleinket –, hogy ne vesszenek el az értékek, akiknek-amiknek-amelyeknek öröknek kellene lenniük. Azoknak szánom e kötetem írásait, akik össze tudnak „stimmülni” velem tette hozzá.

Beküldött fotó.

A bemutatókat már szervezik.

A szerző eddig megjelent kötetei:
Kopjafák a Donnál (Békés Sándor főszerkesztővel közös, 1998)
Kétszem barack (2000)
Fesztiválos szekszárdi pünkösdök (Gottvald Károly fotóriporterrel közös, 2005)
Kőrisfák (2006)
Apám kenyere (2009)
Gyalogúton (2012)
Kocsiúton (2015)
Értényi emlékkönyv (2016)
Értényi népek, képek (2017)
Szól a harmonika (2019)
Értény maradványai (Holló Katalin Ritával és Szabó Károlyné fotóival közös, 2020) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában