Fejlesztésekkel, rendezvényekkel gazdagodott a falu

2023.12.30. 15:42

Országos sikereket értek el a decsiek idén is

Az elmúlt évtized legmozgalmasabb éve volt Decsen az idei, 2023-as év. Heberling Tibor polgármester osztotta meg lapunkkal a legemlékezetesebb pillanatokat.

Farkas Eszter

Beküldött fotó.

A falu lakossága igazán elégedett lehetett az idei évben, hiszen számos fejlesztés mellett, rengeteg kulturális programmal és rendezvénnyel kedveskedett a falu vezetése. Többek közt megújult a Decsi Tesz-Vesz Óvoda udvara, felújították a hivatal házasságkötő termét és új játszóeszközt is építenek a műfüves pálya mellé. 

– Úgy gondolom az elmúlt tíz évet nézve az idei volt a legpörgősebb és legeseménydúsabb tizenkét hónapja - válaszolta kérdésünkre Heberling Tibor, polgármester. A polgárőreinknek vásároltunk egy Suzuki Swift és egy Suzuki Ignis típusú autót. Beszereztünk egy szúnyoggyérítő gépet, és egy hótolólapot. A temetőben kialakítottunk egy urnafalat is, ami az idei év számos fejlesztése között talán az egyik legjelentősebb volt. Ezeken felül új ATM üzemel a Faluháznál, ami szintén a lakosok életét könnyíti meg.

A polgármester külön kiemelte, hatalmas öröm számukra az új gyermekorvos dr. Győri Gábor, aki rendelését októberben kezdte meg.

Tovább éltetik a hagyományokat

A Falunap mellett a nyár legfontosabb eseménye a Sárközi Lakodalom volt, melynek főzőversenyét Decsen tartották meg. A Sárközi Lakodalmat a tájegység egykori központjában nyitották meg az Ete-emlékhelynél, ahol tiszteletüket tették a rendezvényt szervező sárközi települések polgármesterei: Báta, Decs, Pörböly, Sárpilis és Őcsény. A koszorúzást követően Decsen, az Erzsébet téren nyitották meg a négy napos rendezvényt, amit hagyományosan egy főzőversennyel kezdtek ünnepelni. 

Az idei Falunapnak is hatalmas sikere volt, a halászléfőző versenyen tíz csapat is indult, majd a délután folyamán a szervezők kiváló programokkal készültek, egyebek mellett extrém kerékpárshow-val nyűgözték le a résztvevőket.

– A Falunapon is fantasztikus volt a hangulat, amit Varga Viktor koncertje fejelt csak meg igazán. Az énekes fergeteges hangulatot teremtett, a közönség megőrült érte. Lejött a színpadról és az emberek között sétált, szó szerint nem akarták elengedni. Ha pedig a sztárfellépőknél tartunk az idei Idősek napján Straub Dezső és fia Péter, valamint Nyertes Zsuzsa kápráztatta el az idős polgárainkat a fantasztikus előadásuk során. Adventi negyedik gyertyánk meggyújtására Falukarácsonyt szerveztünk, ahol a helyi Bíborvég Általános Iskola műsorait követően Auth Csilla koncertje koronázta meg az estet.

Természetesen nemcsak a helyi hagyományokhoz hű a falu vezetése, próbálnak országos programokhoz is kapcsolódni, aminek köszönhetően az EON fotópályázatán egy pingpong asztalt kaptak, a Virágos Magyarország versenyén pedig egy facsemetével gazdagodott kis falunk.

Híres decsiek

Több helyi polgár is öregbítette a falu hírnevét az idei évben, többek között Balassa Nikolett muaythai magyar bajnok, Schwarzenbart Bálint, aki győzelmet aratott a Nemzeti Vágta térségi döntőjében és édesapja, Schwarzenbart József, aki második helyezést ért el ugyanezen a döntőn, Szabó Veronika, a pécsváradi leányvásár szépe, Papp Gyula, akinek Carlos Ray nevű lova tarolt a Magyar Derby-n és a Decsi Bíborvég Általános Iskola diákjai, akik amellett, hogy Európa kulturális fővárosában a Bűvös Bábos Fesztivál – Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozóján képviselték a vármegyét, intézményük a Tolna Vármegyei Diáksport Tanácstól is elismerést kapott az idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában