Visszatekintés – június III.

2023.12.28. 18:31

Sárközi lakodalom, verseny és fesztivál is színesítette júniust

A hagyományőrzés jegyében Pincehelyen Pillefesztivált rendeztek a hónap elején, június végén pedig a Sárközi Lakodalom vonzott sokakat Bátára.

Révészné Hanol Erzsébet

A Sárközi Lakodalom alkalmával ismét megmutatták a sárközi települések díszes viseleteit Fotó: Mártonfai Dénes

Volt faragott evezős udvarlás, mátkakikérés, menyasszony-öltöztetés, lakodalmi menet, majd végül dínomdánom menyasszony-kifuttatással. Mindez persze a sárközi települések díszes viseleteiben. Mozgalmas volt az a hétvége, hiszen húsz éve a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon tartják a Múzeumok éjszakáját. Nem volt ez másképp idén sem, amikor rendhagyó programokkal várták az érdeklődőket a kiállítóhelyek. Sióagárd hagyományos rendezvénye a Sió-Menti Országos Halfőzőverseny, amelyet ugyancsak ekkor rendeztek.

Gyulajról egy különleges program során derült ki, hogy bizony a világ közepe. Zeneileg gazdag, neves előadókat felvonultató fesztivált rendeztek ugyanis Itt a világ közepe címmel. Mi több, a rendezvényt tizenéves fiatalok szervezték meg. A gyulaji diákság egy másik kezdeményezés során is bebizonyította, hogy van bennük tenni akarás.

Neves művészek tették tiszteletüket Gyulajon Fotó: Majoros Á. Cs.

Csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy keresztet!” felhíváshoz, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásába tartozó két iskola, a dombóvári Esterházy Miklós Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjainak, valamint a gyulaji Galló József Általános Iskola tanulóinak összefogásával, közös munkájával megújulhatott a település határában álló feszület, és annak környezete.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában