Alig fél év alatt felépült a korszerű épület

2023.12.12. 07:00

Új otthonokba költözhetnek a fogyatékkal élők

Avató ünnepség volt hétfőn délután Szekszárdon, a Sipos Márton utcában. Méghozzá különleges házavató, ugyanis ebben az új, kétszintes épületben tizenegy, fogyatékossággal élő személynek készültek otthonok. Ilyen még csak elvétve épült az országban, és kivételesnek számít azért is, mert júniusban egy öreg ház állt még a helyén, s alig fél év alatt, az ósdit lebontva, új alapokon felépült a korszerű épület.

Szepesi László

Az avatón Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője elmondta, sikertörténet ennek a háznak az építése.

Fotó: Mártonfai Dénes

A bő negyedszázada létesült Kék Madár Alapítvány, amelynek alapvető missziója segíteni a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját, előmozdítani az ép és fogyatékossággal élők közötti nyitott, elfogadó és élő kapcsolatot, a múlt év végén adta be pályázatát. Nyert, és kapott erre, s a Baka utcában egy hat személyes ház építésére, valamint szociális alapszolgáltatásokra 658 millió forintot. A cél lakhatási szolgáltatás biztosítása a fogyatékossággal élők számára, kialakítva így bennük, normál lakókörnyezetben, az önálló életvezetést.

Az avatón Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány ügyvezetője elmondta, sikertörténet ennek a háznak az építése, amely azzal kezdődött, hogy, mikor az utca lakóit megkeresték a tervvel – kicsit félve, mert másutt tiltakozva fogadtak hasonló építkezést –, itt segítőkészséggel fogadták a plánumot. Az is kedvező volt, hogy mikor az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával magasodtak az épület falai, az építők egymás munkáját segítve, óvva, gyorsan és nagyszerű minőséget alkotva dolgoztak, s mert a használatbavételhez engedélyek sora kellett, segítettek a hivatalok is.

A házavatón Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, az amit a Kék Madár Alapítvány most tesz, az az igazi rendszerváltás, az igazi változás a fogyatékosság ügyében. Mert élt egy olyan örökség, hogy a fogyatékkal élőket nagy intézményekbe zárták, most ez a támogatott lakhatás azt jelenti, ők alakíthatják életüket, s nem mások döntenek helyettük.

Az új otthonokba a jövő év elejétől költözhetnek a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában