Tolna vármegye is római katolikus többségben van

2024.01.27. 20:00

A Dombóvári járásban vallották magukat legtöbben római katolikusnak

Az ország római katolikus többségéhez tartozik Tolna vármegye, a legtöbben a Dombóvári majd a Bonyhádi járásban vallották magukat római katolikusnak, a Szekszárdi járásban a 72,3 százalékot tesz ki a számuk. A legkevesebb a vármegyében az izraelita vallású lakos a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a vallásos népesség arányáról és megoszlásukról, vallási hovatartozásukról tette közzé a 2022-es népszámlálási adatokat január huszonkettedikén. Az ország többsége római katolikus vallásúnak mondja magát a népszámlálás válaszadóin belül. Tolna vármegye is római katolikus többséget képvisel. 

A Dombóvári járásban van a legtöbb római katolikus 

A Dombóvári járásban vallják a legtöbben magukat római katolikusnak. A huszonkilencezer-harminckilenc fős lakónépességből a  vallásos népesség aránya a népszámlálás válaszadóin belül 79,9 százalék. Közülük 85,5 százalék a római katolikus. Reformátusnak 5,3 százalékuk, evangélikusnak 3,8 százalékuk, más keresztény felekezet tagjainak két és fél százalékuk vallja magát. Az egyéb katolikusok aránya 2,2 százalék, a más vallási közösségi felekezet tagjai 0,4 százalékkal, a görögkatolikusok 0,3 százalékkal képviselik magukat, izraelitának senki sem vallotta magát. 

A Bonyhádi járás a második helyen

A Bonyhádi járásban a lakónépesség a 2022-es népszámlálási adatok alapján huszonnyolcezer-harminchat fő. A vallásos népesség aránya a válaszadókon belül 83,1 százalék. Közülük 81,6 százalék római katolikus, 7,7 százalék evangélikus, 5,8 százalék református, 2,4 százalék egyéb katolikus, 1,8 százalék más keresztény felekezet tagja, 0,3 százalék görögkatolikus, 0,2 százalék más vallási közösség, felekezet tagja, izraelitának itt szintén senki sem vallotta magát. 

A dobogós harmadik a Tamási járás 

A KSH adatai szerint Tamási járás lakónépessége harmincnégyezer-ötszáznegyvenhét fő a 2022-es adatok alapján. A vallásos népesség aránya a válaszadókon belül 74,1 százalék. A Tamási járásban 79,9 százalék vallotta magának római katolikusnak, reformátusnak 11,2 százalék, evangélikusnak 4,2 százalék, egyéb katolikusnak 2,2 százalék, más keresztény felekezet tagjának 1,7 százalék. Görögkatolikus 0,4 százalékban, más vallási közösség felekezet tagjai 0,2 százalékban vannak jelen, az ortodox keresztények 0,1 százalékot tesznek ki, izraelitának itt sem vallotta magát senki.

A Tolnai járásban is vannak görög katolikusok 

A Tolnai járás lakónépessége tizenhétezer-háromszázkilencvenkét fő. A vallásos népesség aránya a válaszadókon belül 71, 2 százalék. A római katolikusok 73,2 százalékot, a reformátusok 19,3 százalékot, az egyéb katolikusok 2,9 százalékot, más keresztény felekezetek tagjai 2,1 százalékot, az evangélikusok 1,8 százalékot, a görög katolikusok fél százalékot, más vallási közösségek, felekezetek tagjai 0,3 százalékot tesznek ki. 

Kevés az izraelita a Szekszárdi járásban

A Szekszárdi járásban a lakónépességszám ötvenháromezer-ötszázhuszonegy. A vallásos népesség aránya a válaszadókon belül hatvankilenc százalék. Közülük 72,3 százalék római katolikus, 17,9 százalék református, négy százalékuk evangélikus, 2,4 százalékkal képviselik magukat külön külön az egyéb katolikusok és más keresztény felekezetek tagjai. A görögkatolikusok fél százalékkal, más vallás közösség felekezetek tagjai 0,4 százalékkal, az ortodox keresztények 0,2 százalékkal vannak jelen, a legkisebb közösség 0,1 százalékkal az izraelita közösség Szekszárdon. 

Paks végzett az utolsó helyen

A Paksi járásban negyvenötezer-háromszázkilencvenhatan élnek. A KSH-adatok szerint a vallásos népesség aránya a válaszadókon belül 76,6 százalék. Római katolikusok 60,9 százalékban, reformátusok 23 százalékban, evangélikusok 8,8 százalékban, más keresztény felekezet tagjai 3,3 százalékban, egyéb katolikusok 2,6 százalékban vannak jelen. A görögkatolikus 0,6 százalékos, más vallási közösség, felekezet tagjai 0,4 százalékos, ortodox keresztények 0,3 százalékos, izraeliták 0,1 százalékos aránnyal találhatóak a Paksi járásban. 

A katolikusok vannak többségben országszerte

Hazánkban a népesség hatvan százaléka válaszolt a vallásra, felekezetre vonatkozó kérdésre a 2022-es népszámláláson. A válaszadók hetvenhárom százaléka, négymillió-kétszázezer személy valamelyik vallási közösséghez, felekezethez tartozónak vallotta magát. A vallást megjelölők hatvankilenc százaléka katolikus, huszonhárom százaléka református. Például Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun Szolnok vármegyékben a reformátusok vannak többségben, tette közzé a KSH a vallásos népesség arányát vizsgáló adatsort. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában