Zsiráf

2024.01.30. 10:49

A figyelemfelkeltő semmitmondók előfutára volt

Miért van hosszú nyaka a zsiráfnak? Izgalmas kérdés, semmitmondó, képzavaros válasz egy kattints ide, kattints oda típusú portálon.

Wessely Gábor

A kép illusztráció.

A zsiráfnak ugyanúgy hét nyakcsigolyája van, mint az embernek, mégis zongorázni lehet a különbséget. (Képzavar.) Egy közkeletű elmélet szerint a zsiráf azért növesztett hosszú nyakat, hogy elérje a fák tetején a leveleket, és ezzel versenyelőnyre tegyen szert a többi növényevő között. Ez azonban nem áll meg a lábán (képzavar), mert a zsiráf az alsó leveleket is eszi, amihez le kell hajolnia a hosszú nyaka miatt, nem beszélve arról a kényelmetlenségről, ha füvet legel vagy éppen iszik a tóból. A hosszú, nehéz nyak ráadásul hátrány a vadállatok világában, tehát nehezen felfogható, miért született ilyen különös evolúciós megoldás.

Eszembe jutott egy húsz évvel ezelőtti sztori egy öregről, aki ugyanoda járt ebédelni, ahova én. Ő volt a figyelemfelkeltő semmitmondók előfutára. Egy Ida nevű pincérnőnek bókolt, miközben az egész étterem figyelte a fejleményeket.

– Magára néztem, és eszembe jutott az Ida regénye. Tudják ki írta az Ida regényét?

– Én nem is olvastam - dicsekedett a pultos.

– Én olvastam, de nem tudom, ki írta – überelte egy vendég.

Az evőeszközök megálltak a levegőben, mindenki az öregre meredt, hogy bökje már ki a megfejtést, oldja már fel a feszültséget. Ő pedig kényelmesen hátra dőlt a székben, és hüvelykujjával a nadrágtartóját birizgálva lassan, vontatottan megszólalt:

– Az biztos, hogy nem Móricz…

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában