Nem kell tőlük félnünk

2024.01.28. 10:30

A rókák egyre jobban alkalmazkodnak az emberi környezethez

Több felvétel is készült a közelmúltban Pakson felbukkanó rókákról. A szakemberek szerint egyáltalán nem meglepő, hogy ezek az állatok a lakott területeken is megjelennek. A közhiedelemmel ellentétben nem azért, mert veszettek, hanem azért, mert alkalmazkodtak a városi környezethez.

Gazsó Rita

Forrás: Shutterstock

A paksi főutcán átszaladó rókáról egy helyi férfi, Kiss Zoltán autójának fedélzeti kamerája készített felvételt, január 12-én. Az említett időpontban egyébként többfelé is láttak rókát a városban – számolt be a TelePaks.

A rókák felbukkanása a lakott területen egyáltalán nem rendkívüli – tájékoztatta a portált Márton Lázár, a NÉBIH Állategészségügyi és Állatvédelmi igazgatója, aki elmondta, hogy a róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. Mint mondta, a települések háborítatlan részein, beépítetlen telkeken, parokban, ipari területeken megtalálhatóak a rókák kotorékai.

Ezek már városi rókák, amelyek alig mutatnak félelmet az emberrel szemben, és kiválóan megélnek a városi környezet által kínált táplálékforrásokból. Megtalálják a városban fő táplálékforrásukat, a rágcsálókat és kényelmesen megélnek a nem megfelelően tárolt hulladékokból, esetleg a kutya és macskaeledelekből is. 

Milyen a veszett róka?

Ha rókával találkozunk, a legfontosabb, hogy hagyjuk elmenni. Kellő távolságból  zajkeltéssel, tapssal, kiáltással hívjuk fel magunkra a figyelmét, annak érdekében, hogy az állat el tudjon menekülni. Az, hogy rókát látunk lakókörnyezetben tehát nem jelenti automatikusan, hogy az állat veszett, amely egyébként könnyen felismerhető arról, hogy a róka már napközben is az ember közelébe merészkedik, és félelem nélkül hagyja magát megközelíteni, akár megfogni vagy éppen ellenkezőleg, támadó magatartást mutat.

Ez veszettségre utalhat. Márton Lázár szerint a betegség jellemző tünete, hogy az állat görcsrohamot kap, bénulást, az állkapocs lógását, erős nyálzást tapasztalunk. Ha ilyet látunk, minden esetben értesítsük a hatóságot, állatorvost vagy tegyünk bejelentést a NÉBIH zöld számán, a 80 263 244-es telefonszámon. 

Népi módszerek is segítenek távoltartani

A rókák éjjel vadásznak, gyakran elviszik a házaktól a baromfit, amely ellen szakemberek szerint a legjobb védekezés a megelőzés, vagyis hogy éjszakára zárjuk be a baromfit, olyan kerítést alakítsunk ki, amely alatt nem tud a róka bejutni, és ne hagyjunk elől állateledelt sem. Népi módszerek is léteznek a róka távoltartására, állítólag ha használt zoknit, benne némi emberi hajat vagy kutyaszőrt kiteszünk egy bizonyos helyre, akkor azt elkerüli.

Rókával találkozni mindig ijesztő, de nem kell tőle félnünk, mivel ő sokkal jobban tart tőlünk – véli a szakember, aki szerint az állat hangját – afféle visítással kevert ugatást – gyakran hallhatunk januártól egészen tavaszig, a hang együtt jár ugyanis a rókák szaporodási időszakával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában