Bizottsági ülés

2024.01.31. 11:31

Megszűnhet két óvoda Szekszárdon

A demográfiai változásokhoz való rugalmas illeszkedés érdekében a Bajcsy-Zsilinszky és Szent-Györgyi Albert utcai óvodák megszüntetésére született javaslat, amelyet a szekszárdi közgyűlés Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottsága is támogatott keddi ülésén.

Révészné Hanol Erzsébet

Az Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság (OKSIB) keddi ülésén újból téma volt Tarr KSC Szekszárd kosárlabda klub ügye. 

Murvai Árpád, az Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság vezetője a jobb szélen.
Fotó: Mártonfai Dénes

Mint ismert, korábbi ülésén az ÉSZ-többségű közgyűlés úgy határozott, hogy a sportcsarnok ügyvezetője intézkedjen az írásbeli megállapodással nem rendelkező használók birtokjogának megszüntetéséről január 15-ig. Ez pedig a KSC-t is érintené, amelynek vezetése kilátásba helyezte, hogy ha a jövőben és visszamenőleg is fizetnie kellene a felnőtt csapata után a bérleti díjat, akkor keresi annak lehetőségét, hogy más városba költözzenek.

Az OKSIB nem támogatta az alpolgármester javaslatát a klub mentességéről

Gyurkovics János alpolgármester terjesztett elő egy javaslatot, miszerint a tavaly decemberben elfogadott sportkoncepcióban foglaltakat alapnak kell tekinteni. Ez egy 1989-es határozatra hivatkozva írja azt, hogy az egyesület NB I-es felnőtt csapata térítésmentesen jogosult a sportcsarnok használatára. A javaslatban az is szerepel, hogy az egyesület "tartozásaként" feltüntetett közel 14,5 millió forintos összeget az idei költségvetési rendeletben működési támogatásként biztosítja számukra az önkormányzat. Továbbá a mostani bajnoki szezon végéig a sportcsarnok használatát természetbeni támogatásként nyújtják nekik. Az ÉSZ-es Murvai Árpád által vezetett OKSIB azonban nem támogatta az előterjesztésben foglaltakat.

Megvitatták az óvoda rendszer átszervezését is

Napirenden szerepelt a 2024/2025-ös nevelési év óvodai csoportjainak tervezése, és megvitatták az óvoda rendszer átszervezését is. Ezzel kapcsolatban Sebestyén Györgyi, a Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten vezetője adott részletes tájékoztatást a bizottság tagjainak, miután a közgyűlés felkérte őt a város óvodai intézményrendszerének felülvizsgálatára.

Az önkormányzat jelenleg három önálló óvodai intézményben, hét épületben, huszonhét óvodai csoportban tesz eleget az óvodai ellátásra vonatkozó feladatának. Ez év szeptemberétől a szőlőhegyi épülettel és az ott induló két csoporttal bővül a szám. 

A három óvodában összesen 687 férőhely van, ám az intézményekbe jelenleg mindössze 473 gyerek jár.

Az elemzés megállapítása szerint ennyi gyerek elhelyezése – 19-20 fős átlaglétszámmal számolva – huszonnégy csoportban is megoldható lenne. A tanköteles korú gyermekek iskolába lépése miatt – 20 fős csoportlétszámokkal számolva – 194 fő felvételére volna szükség az óvodákba. 

A városban idén óvodakötelessé váló gyermekek száma 215-220 fő, de egy részük már óvodába jár, így körülbelül 170 szekszárdi gyermek beíratására lehet számítani a város összes óvodájába. Ezt a számot növelheti mintegy 40-50 vidéki gyermek jelentkezése.

Egy többcélú intézmény létrehozására tett javaslatot az elemzés

Az eredményesség, a hatékonyság növelése, a kihasználtság javítása, a létszámgazdálkodás észszerűsítése és a demográfiai változásokhoz való rugalmas illeszkedés érdekében a Bajcsy-Zsilinszky és Szent-Györgyi Albert utcai egységek megszüntetését és a három önálló intézmény egyesítésével egy többcélú intézmény létrehozására tett javaslatot az elemzés. A bizottság ezt egyetértésben támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában