Szekszárd Város Közgyűlése

2023.12.14. 17:31

Az ÉSZ kirakná a sportcsarnokból a KSC-t

Idei utolsó rendes ülését tartotta csütörtökön délelőtt Szekszárd Város Közgyűlése. A kiküldött napirend 15 pontból állt, ehhez még 10 újat hozzátettek, illetve a helyszínen Zaják Rita képviselő ezt további néggyel bővítette.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

A testület a napirend elfogadása után zárt üléssel kezdte munkáját, majd a nyílt részben gyors ütemben elfogadták a polgármesteri hivatal köztisztviselőinek illetmény kiegészítését, az önkormányzat belső ellenőrzési tervét. Hosszabb vita volt az önkormányzati bérlakások díjairól.

Az ÉSZ frakció kifogásolta, hogy nem piaci alapon adják ki a lakásokat, megversenyeztetve a bérbevevők ajánlatát, hanem a szociális helyzet, a komfortfokozat, s egyéb körülmények figyelembevételével döntenek. Dr. Biró Gyula aljegyző elmondta, a Tolna Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatását és a Kúria döntését is figyelembe véve készült a testület számára az előterjesztés. Ezt végül azzal a kiegészítéssel fogadta el a közgyűlés, hogy a felszabaduló lakásokról az önkormányzat pénzügyi bizottsága döntsön.

Tárgyaltak a képviselők a szekszárdi szennyvíz gerincvezeték bővítéséről is, viszont az erre fordított összegből mindössze kétmillió forint maradt, így az a határozat született, hogy azt tervezésre fordítsák.

Ellenszavazat nélkül elfogadták a képviselők a Szekszárdi Települési Értéktár Bizottság beszámolóját, amely azt tartalmazta, hogy idén egyetlen értékkel nem bővült az értékek tára. Azt a javaslatot tették, hogy a középiskolásokat, illetve az egyetemi hallgatókat nyerjék meg a város jelentős értékeinek megtalálására.

Hosszan vitáztak a képviselők a civil szervezetekkel és egyesületekkel kötött megállapodásokkal kapcsolatosan. Ugyanis vannak már nem működő szervezetek, vagy olyanok, amelyeknek lejárt a szerződése, és bérleti díj fizetése nélkül használják a kulturális központ helyiségeit. A vita során, utalva arra, hogy a Sportközpontban is vannak hasonló esetek, illetve később, a Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Szervezeti és és Működési Szabályzatának jóváhagyásakor még csak sejtődött a KSC Szekszárd elleni támadás.

Murvai Árpád, a közgyűlés Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottságának elnöke javasolta, hogy szét kellene választani ott a sportot és a sportcsarnok üzemeltetését. Aztán, mikor a város kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok működésével összefüggő döntéseket hozták meg, egyértelmű lett, hogy az OKSI előterjesztése nehéz helyzetbe hozná az Európa Kupában szereplő kosaras csapatot. Azt indítványozta, hogy a sportcsarnok ügyvezetője intézkedjen az írásbeli megállapodással nem rendelkező használók birtokjogának megszüntetéséről január 15-ig.

Máté Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott, ezzel Murvai Árpád gyakorlatilag kirakná a KSC-t a sportközpontból. Említette, hogy a korábbi közös bizottsági ülésen döntöttek arról, hogy a KSC-t támogatja a város azzal, hogy ingyen használhatja ott a termeket, mint például a Bartina Egyesület a Babits kulturális központot.

A helyzetet élezte, hogy a közgyűlést megelőző este a KSC a vendég Spar Girona csapatával a sportcsarnok beázása miatt csak másfél órás javítás után tudta megkezdeni az Európa Kupa találkozót.

Murvai képviselő kikérte magának azt a megjegyzést, miszerint ő kirakná a KSC-t, csak arról van szó, folytatta, hogy amikor az egyik fél merev, mert támogatást tud a háta mögött, akkor nem lehet mást tenni, mint jogszerű eljárást kezdeni.

Az ülésen többségben lévő Éljen Szekszárd frakció képviselőinek igen szavazataival a közgyűlés elfogadta az előterjesztést.

Délután Máté Péter a következő megjegyzést tette fel a facebookra:

Botrány!

Az ÉSZ kirakná a sportcsarnokból a KSC Szekszárd kosárlabdacsapatot

Murvai Árpád és az ÉSZ képviselői olyan határozati javaslatot erőltettek át a mai közgyűlésen, amelynek egyetlen célja, hogy január közepére a KSC működését ellehetetlenítsék. Az átgondolatlan és káros döntés következménye lehet, hogy több száz utánpótláskorú gyermek sportolási lehetősége, valamint a népszerű felnőtt kosárlabdacsapat is veszélybe kerül.

A javaslat elfogadásához sajnos elég volt az egyszerű többség, így megakadályozni az ülésen nem tudtuk, de minden fórumon fel fogunk lépni az ÉSZ sportgyilkos tevékenysége ellen, és erre kérünk valamennyi érintettet, kosárlabda kedvelőt, sportbarátot, mert nem tudhatjuk ki lesz a következő áldozat!

Emellett sajnos eltörpül az a mai pozitív döntés, hogy a tegnapi botrányos beázást követően, javaslatomra, elrendeltük a sportcsarnok azonnali tetőjavítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában