Természeti kincseink

2024.01.03. 20:00

Természeti kincseink védelmén, azok megismertetésén fáradoznak a nemzeti park munkatársai

Eseménydús évet hagytak maguk mögött a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. 2023-as tevékenységükről Völgyi Sándor adott összegzést a Békalencse hírlevélben.

Révészné Hanol Erzsébet

A Dám Pont rendezvényére várták az érdeklődőket (Fotó: Dám Pont)

Mint írja, társ­szervekkel együttműködve, hagyományteremtő céllal szervezték meg tavaly májusban a Baranyai Barlangkutatás című konferenciát. Az Ifjú Kócsagőr Program szeptemberben tartott országos döntőjének győztese a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság versenyzője, Schlitt Bence lett. Az Országos Denevérvédelmi Konferenciának az igazgatóság által működtetett Ős-Dráva Látogatóközpont adott otthont októberben. A Pécsett található Tettye Oktatási Központ Természetiskola, ahol harminchatféle minősített környezeti nevelési foglalkozáson vehetnek részt a diákok, minősített oktatóhely címet kapott novemberben. A Pintér-kert Arborétum a Made in Pécs-díj Nívódíj kategóriájában kapott jelölést decemberben. Az, hogy ezt sikerül-e díjra váltani, a januári díj­átadón derül ki. 

Az igazgatóság számos helyi, regionális és országos eseményen kapott megjelenési lehetőséget, többek között a Magyar Nemzeti Parkok Hete Balatonfüreden megtartott nyitórendezvényén és a Fővárosi Állatkertben rendezett Vakond Gálán. A hagyományoknak megfelelően 2023-ban is programokkal, játékokkal, pályázatokkal hívtuk fel a nagyközönség figyelmét a természeti értékeinkre. Például ezekben a hetekben is zajlik a decemberben indult „Télen is? – Természetesen” elnevezésű pecsétgyűjtő játék. 

A projektekről szólva, Völgyi Sándor többek között arra is kitért, hogy lezajlott a Kisinci-tó nevű Dráva holtág mederkotrása, valamint cserjeirtást hajtottak végre a nemzeti park meghatározott területein. Megújult a Tettye Oktatási Központ, valamint fejlesztések valósultak meg a Pintér-kert Arborétumban. Elindult egy projekt, amely a folyami és ártéri erdei élőhelyek megőrzését tűzte ki célul a Mura, a Dráva és a Duna mentén. 

Az ötéves futamidejű pályázat az Ausztriát, Szlovéniát, Horvátországot, Magyarországot és Szerbiát összekötő Mura-Dráva Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum területén működő tizenhét partnerszervezet együttműködésében valósul meg. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában