Újabb elismerés Paksnak

2024.01.19. 12:19

Az első öt legfejlettebb település között az atomváros

Egy frissen publikált szakmai elemzés alapján a hazai 15 ezer feletti lélekszámú települések közül az első öt között végzett Paks a legfejlettebb városok mezőnyében – számolt be portálunknak Szabó Péter polgármester pénteken.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Az Egyensúly Intézet településindexében a legfejlettebb megyeszékhelyek sorrendben: Székesfehérvár, Győr és Eger lett, míg a legtöbbet fejlődő megyeszékhelynek Székesfehérvárt, Zalaegerszeget és Kecskemétet találták. A 15 ezer fő feletti lakosságszámú városok fejlettségi sorrend szerint: Budaörs, Biatorbágy, Gödöllő, Paks, Veresegyház, míg a kissebb, 15 ezer fő alatti városok sorba állítva így néznek ki: Balatonfüred, Üllő, Diósd, Üröm, Aszód.

Szabó Péter szerint az eredményt tekintve érdemes megjegyezni, hogy míg az első három helyezett fővárosi agglomerációs település, addig Paks nem. A polgármester hozzátette, hogy szeretnénk megtartani ezt a szintet, amelyet az elmúlt években sikeresen felépítettek.

A Településindex adatalapon, különböző indikátorok használatával méri fel a települések fejlettségi szintjét, valamint a 2014 óta látott fejlődésüket 2021-ig. Az index kidolgozásához nyilvános adatokat használtak a Központi Statisztikai Hivataltól, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből, valamint a GeoX Kft.-től.

Az elemzésnél olyan adatokat vesznek figyelembe mint a lakások átlagos négyzetméterára, az egy lakosra jutó nettó belföldi jövedelem, az egy főre eső iparűzési adó mértéke, a helyi önkormányzatok összes költségvetési bevétele egy főre, a belföldi oda- és elvándorlás különbsége ezer lakosra, a diplomások aránya, a gimnáziumi tanulók száma a nappali oktatásban ezer főre, a közüzemi ivóvízvezeték-hálózatba bekapcsolt lakások aránya, a bűncselekmények száma ezer főre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában