Hasít az IT szektor

2024.01.23. 14:17

Egyre többen váltanának munkahelyet Tolnában

Több, mint hatvan százalékkal több önéletrajzot küldtek be az egyik legnagyobb állásportál adatbázisába a felhasználók Tolna vármegyéből tavaly az utolsó negyedévben, mint egy évvel korábban. Ezzel az országnak ez a része végzett az első helyen a munkavállalói aktivitást összevető listán.

Bencze Péter

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A sorban Tolnát (60,1 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (47,1 százalék), Pest (45 százalék), valamint Békés (43,4 százalék) vármegyék követik – ez az egyik legnagyobb hazai tematikus állásportál által az MTI-hez megküldött közleményből derül ki.

Eközben az országnak ezen a részén jelentősen nőtt a cégek munkaerőigénye is: a szakportál szerint 12,8 százalékkal több állást hirdettek meg a vállalatok, mint egy esztendővel korábban. Mint írták, országosan is egyre többen igyekeznek munkahelyet váltani vagy állást találni. Tavaly az utolsó negyedévben a meghirdetett állásokra 20,9 százalékkal több pályázat érkezett, mint az előző év azonos időszakában, eközben a betöltésre váró állások száma 13,5 százalékkal csökkent.

Még mindig hasít az IT szektor

A beérkezett pályázatok száma a legnagyobb mértékben az IT üzemeltetés és telekommunikáció (61,9 százalék), a vendéglátás, hotel, idegenforgalom (51,4 százalék) és az IT programozás, fejlesztés (49,9 százalék) kategóriákban meghirdetett állásoknál nőtt az előző év utolsó három hónapjához képest, a legalacsonyabb emelkedés pedig az értékesítés és kereskedelem (10,4 százalék) területén volt. Csökkenés mindössze a jogi és a banki kategóriákban történt. 

A közlemény szerint 2023 utolsó negyedében szinte minden vármegyében elmaradt a meghirdetett állások száma az előző év azonos időszakában aktivált hirdetésekétől, országos szinten átlagosan 13,5 százalékkal. Budapesten szintén csökkentek az új munkalehetőségek az előző év utolsó három hónapjához képest a legtöbb területen, összesen 14,7 százalékkal.

Ezek közül a legnagyobb mértékben a banki területek, a szolgáltató központok hirdetésszáma fogyatkozott meg az előző év azonos időszakában aktiválthoz képest, viszont 27,9 százalékkal több nyitott állás volt a vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozók számára a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában