Gyász

2024.01.10. 08:15

Elhunyt Krähling Dániel

Az evangélikus egyház egy meghatározó személyisége távozott tőlünk a 78. születésnapja után nem sokkal. Bonyhád város vezetése mély megrendüléssel értesült a történtekről, és együttérzését fejezi ki a családnak.

Teol.hu

Elhunyt Krähling Dániel (Beküldött fotó)

Krähling Dániel 1946. január 3-án született Gyönkön, ahol édesapja pap volt. A gimnáziumi éveit itt kezdte, de az érettségit már Bonyhádon szerezte, mivel édesapja időközben Bonyhádra került lelkipásztorként. Budapesten tanult teológiát, 1969-ben lett pappá szentelve, és ugyanebben az évben házasodott.

1970-ben – édesapja halálakor – került Bonyhádra, mint a helyettese, 1972-től pedig megválasztott lelkészként szolgált itt. 1993-tól az egyházkörzet elöljárója volt. 2011-ben nyugállományba vonult, de a német nyelvű istentiszteleteket haláláig megtartotta. 1990-től rendszeres vendége volt a német nyelvű „Wort zum Sonntag” rádióműsornak, a Magyar Rádió regionális adásának.

A közéletben is aktív volt: a rendszerváltás után belépett az MDF-be, tagja volt a városi képviselő-testületnek és a német önkormányzatnak. Krähling Dánielnek nagy szerepe volt Bonyhád német testvértelepülésével, Wernauval való kapcsolatok újjáélesztésében, (1989 óta volt kapcsolat). Fellépett azért, hogy a Petőfi Sándor Gimnázium a rendszerváltás után ismét az evangélikus egyház fenntartása alá kerüljön.

A Bonnharder Nachrichten német nyelvű helyi lap indításakor segített szerzőként, fordítóként, vallási témáknál tanácsadóként és lektorként. De az idő előrehaladtával egyre inkább kivonta magát a szokásos feladatai alól a nehézkes egészségügyi állapota miatt.

A tevékenységét Bonyhád városa 2000-ben Perczel-díjjal méltatta és a Gyalog István-díjat is megkapta 2017-ben.

Az elkötelezett egyházi szolgálatát elismerve 2023. november 10-én a Magyarországi Evangélikus Egyháztól megkapta az Ordass díjat. Szinte egész életében Bonyhádhoz és az egyházközösséghez kötötte szolgálata. A fiatalokkal való munka a szívügye volt, valamint a magyarországi németek történelme és a nyelvi gyökerei nagyon fontosak voltak számára. Egy interjúban azt mondta, hogy valószínűleg ő az utolsó evangélikus lelkész Magyarországon német anyanyelvvel, azaz ő beszéli már csak a német tájszólást.

Elhivatott lelki vezető, hatalmas tudású polihisztor, barátságos, bölcs ember, mindig derűlátó, jókedvű, kedves barát. Elkötelezettsége, munkájának jelentősége az evangélikusság, a németség felé megkérdőjelezhetetlen. A Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium szellemiségében a mai napig tetten érhető az ő példamutató munkássága. A hobbiját, az éneklést a továbbiakban csak az angyalok hallhatják. Kedves Dani bácsi! Már most hiányoljuk a humorodat, a tanácsaidat és a válaszaidat a kérdéseinkre. Nyugodj békében!

Dani bácsi temetése január 26-án 15:00-kor lesz a Bonyhádi Evangélikus Temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában