2024.01.30. 13:33
Fermentált ételekkel a hosszú életért: még várják a recepteket
Másodszor írta ki a Kor Kontroll Társaság két szakmai szervezettel – a Magyar Elhízástudományi Társasággal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével – karöltve a Fermentált ételekkel a hosszú életért! című rendhagyó receptversenyt.
A Kor Kontroll sajtóközleményében azt írták: „Szeretnénk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját. Őseink konyhájának fontos része volt a fermentálás (savanyítás, kovászolás, erjesztés), amit az ázsiai konyha még őriz, de az európai konyha mintha elfelejtette volna.
A régészeti emlékekben legalább tízezer éves leletek bizonyítják, hogy már akkoriban is fermentáltak, olyannyira, hogy i. e 2000 körül Kína hunok lakta részén már létezett a savanyú káposzta receptje. Mára szinte elfelejtettük, hogy a kovászos uborkán és a savanyú káposztán kívül más ételeket is lehet fermentálni, azaz tartósítószerek nélkül tartósítani.
Az erjesztéssel ugyanis tejsav keletkezik, ami természetes módon tartósítja az ételt
Pedig a környezeti hatások és a sokszor helytelen táplálkozás miatt meggyengült bélflóránkat – itt található immunrendszerünk 80 százaléka – ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is. Ráadásul a nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik a fermentált ételek fogyasztásakor.
Az eddig beérkezett receptek között akad székelyföldi, laoszi és persze hazai is. Zsűritagjaink már megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét a fermentált halszószt, vagyis a Padaek-et. Legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a Quav Si , a fermentált szója.
Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta, amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is. Érkezett vadkovásszal készült nokedli, fermentált tökfőzelék recept, de megjött a családi Oscar gálán elsöprő győzelmet arató tepertős-szilvalekváros csiga elkészítésének leírása is. Nem tévedés, ez is egy fermentált étel, és ha a határidő lejárta és a díjátadó után megjelentetjük a recepteket (ugyanúgy, mint az előző verseny idején), akkor az is kiderül, hogy miért.
Idei receptversenyünkkel arra szeretnénk ösztönözni pályázóinkat, hogy kísérletezzenek otthon, teremtsenek egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhát, amivel nemcsak finom ízeket csempészhetünk étrendünkbe, hanem egészségesebbek is leszünk tőle.
Pályázataikat az alábbi e-mail-címre küldhetik: [email protected]
Beküldési határidő: 2024. március 25.
A nyerteseket értékes jutalmak, többek között wellness hétvégék várják.