Verseny

2024.01.30. 13:33

Fermentált ételekkel a hosszú életért: még várják a recepteket

Másodszor írta ki a Kor Kontroll Társaság két szakmai szervezettel – a Magyar Elhízástudományi Társasággal és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével – karöltve a Fermentált ételekkel a hosszú életért! című rendhagyó receptversenyt.

Teol.hu

A Kor Kontroll sajtóközleményében azt írták: „Szeretnénk visszaállítani a fermentált ételekre épülő ősi gyógyító konyha kultúráját. Őseink konyhájának fontos része volt a fermentálás (savanyítás, kovászolás, erjesztés), amit az ázsiai konyha még őriz, de az európai konyha mintha elfelejtette volna. 

A leggyakoribb otthon készített fermentált étel a kovászos uborka. Fotó: MW

A régészeti emlékekben legalább tízezer éves leletek bizonyítják, hogy már akkoriban is fermentáltak, olyannyira, hogy i. e 2000 körül Kína hunok lakta részén már létezett a savanyú káposzta receptje. Mára szinte elfelejtettük, hogy a kovászos uborkán és a savanyú káposztán kívül más ételeket is lehet fermentálni, azaz tartósítószerek nélkül tartósítani. 

Az erjesztéssel ugyanis tejsav keletkezik, ami természetes módon tartósítja az ételt

Pedig a  környezeti hatások és a sokszor helytelen táplálkozás miatt meggyengült bélflóránkat – itt található immunrendszerünk 80 százaléka – ezekkel az ételekkel  éleszthetjük újra. A legújabb kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy bélflóránk mikroorganizmusai határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is. Ráadásul a  nyers vagy főtt ételekhez képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, több vitamin és enzim termelődik a fermentált ételek fogyasztásakor. 

Az eddig beérkezett receptek között akad székelyföldi, laoszi és persze hazai is. Zsűritagjaink már megismerhették a laoszi konyha éltető elemét, alap ételízesítőjét a fermentált halszószt, vagyis a Padaek-et. Legalább ilyen izgalmas a Papaya saláta fermentált halszósszal, a Som Moo, avagy fermentált savanyú sertéskolbász, vagy a Quav Si , a fermentált szója. 

Kiderült, hogy Székelyföldön Szárhegyen terem a legjobb káposzta,  amiből remek tőtelékes káposzta készíthető, de innen származik a tőtike kovászolt szőlő lapiból is. Érkezett vadkovásszal készült nokedli, fermentált tökfőzelék recept, de megjött a  családi Oscar gálán elsöprő győzelmet arató tepertős-szilvalekváros csiga elkészítésének leírása is. Nem tévedés, ez is egy fermentált étel, és ha a határidő lejárta és a díjátadó után megjelentetjük a recepteket (ugyanúgy, mint az előző verseny idején), akkor az is kiderül, hogy miért. 

Idei receptversenyünkkel arra szeretnénk ösztönözni pályázóinkat, hogy kísérletezzenek otthon, teremtsenek egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhát, amivel nemcsak finom ízeket csempészhetünk étrendünkbe, hanem egészségesebbek is leszünk tőle. 

Pályázataikat az alábbi e-mail-címre küldhetik: [email protected]
Beküldési határidő: 2024. március 25.
A nyerteseket értékes jutalmak, többek között wellness hétvégék várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában