Felhívás

2024.01.10. 17:30

Gallyazzák a fákat a villanyvezetékek körül Szekszárdon

Keddtől elkezdték a gallyazást a megyeszékhelyen az E.ON megbízásából, hívta fel a lakók figyelmét a szekszárdi önkormányzat. A munkával az Ágvágó Kft-t bízta meg a szolgáltató, mely cég a munkát az ország több vidékén is elvégzi, várhatóan március elejéig.

Mauthner Ilona

Az E.ON szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást Szekszárdon, jelezni lehet az igényeket

Fotó: Makovics Kornél (archív fotó)

Az Ágvágó Kft. művezetője, Klienhansz Zoltán kérdésünkre elmondta, rendelet írja elő, hogy a villamos vezeték biztonsági övezetének környezetében lévő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa vagy annak kezelője köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a villanyvezetékek biztonsági övezetét elérik. Elmondta, amennyiben segítségre lenne szüksége a gallyazáshoz az ingatlan tulajdonosának – mert például idős emberek, egyedül élők, nincs kellő felszerelésük a munkához – e-mailben jelezhetik az Ágvágó Kft felé ezt, és ők elvégzik a feladatot. Ezért a munkáért nem kérnek pénz, ennek a költségeit az E.ON fizeti. 

Aki segítséget kér, megkapja

Klienhansz Zoltán felhívta az érintettek figyelmét, hogy minél előbb jelezzék az igényeiket. Az e-mail cím: [email protected]. A kérelmeket összegyűjtik és egy adott napon elvégzik a munkát.

A gallyazással kapcsolatban az E.ON sajtóosztályától is kaptunk tájékoztatást, eszerint életvédelmi és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükség van a növényzet rendszeres gondozására, a gallyazás évenkénti elvégzésére. A viharos, szeles időjárás egyre gyakoribb, és a vezetékek közé nőtt faágak üzemzavart, áramszünetet okozhatnak. Ilyenkor a védőtávolságon belülre nőtt faágakat a szél hozzácsapja a villamos vezetékekhez, nagyobb ágak szakadnak le, nem ritkán fákat csavar ki tövestől a szél – ez sok családnál okoz súlyos károkat, az áramszolgáltatásban pedig üzemzavarokat. Az E.ON szakemberei szeretnék megelőzni ezeket az áramszüneteket, ebben a lakosság segítségét is kérik.

Az E.ON szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, valamint a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelességük.

Március elejéig tart a munka

Január 9-én megkezdték Szekszárdon és a város külterületein a gallyazással kapcsolatos idei munkákat, és várhatóan március elejéig, a vegetációs időszak kezdetéig be is fejezik, mert a fészkelési időszak kezdetével már nem szeretnék háborgatni a terület madár- és élővilágát. Az év többi részében csak üzemzavar vagy baleset (például fakidőlés) esetén gallyaznak.

A levágott ágak ledaráltatását és elszállítását korábban az önkormányzat, idén először, a plusz költségeket vállalva az E.ON végzi. Az ágakat a gallyazást követő néhány napban a helyszínen darálják és azt követően elszállítják. A gallyazás, illetve a darálás és az elszállítás jellemzően nem egy napon történik. A földi gallyazócsapat egy napi munkáját nagyjából három nap alatt lehetséges ledarálni és elhordani. Kérik ezzel kapcsolatban a lakók türelmét.

Nem esztétikai szempont szerint vágnak

A gallyazást úgy kell elvégezni, hogy a növényzet éves növekedését figyelembe véve a biztonsági övezet a következő gallyazás elvégzésekor még minimálisan az előírt méretű legyen. Azt is figyelembe kell venni, hogy a faágak egy erősebb szélviharban, a fa törzsének jelentős megdőlésekor hozzáérhetnek-e a vezetékekhez.

Fontos látni, hogy az alvállalkozók a gallyazáskor elsősorban a biztonsági övezet kialakítására törekszenek, és nem esztétikai szempontok alapján – nem kertészként vagy faápolóként – nyírják formára a közterületi fákat.

Az E.ON javasolja ezért, hogy az ingatlantulajdonosok maguk gallyazzák különösen szeretett gyümölcs- vagy díszfáikat az utcafronton. Ehhez kérhetik az E.ON segítségét ingyenes áramtalanítással és – ha szükséges – kosaras járművekkel is segítenek ebben a munkában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában