Nem csak nyáron

2024.01.14. 09:00

Gondolta volna, hogy életveszélyes is lehet?

Télen az autó utastere közel ugyanolyan gyorsan kihűl, mint amilyen gyorsan nyáron felmelegszik.

Teol.hu

Illusztráció: Shutterstock

Sokat foglalkoztunk nyaranta rövid időre autóba zárt gyerekek, állatok tragédiáival - írja a Közlekedésbiztonság internetes oldal.

Kevesebb szó esik ugyanakkor arról, mi vár arra, akit télen az álló motorral parkoló autójában „felejtenek”.  Pedig, ha nem is olyan gyakran, mint nyáron, erre is van példa. Jutott már a fagyhalál szélére valaki, mert elaludt az autóban, miközben a sofőrt várta, aki tovább maradt el, mint gondolta…

  • Meg is lehet fagyni télen a fűtetlen autóban, mint ahogy nyáron hőgutát lehet kapni a napon parkoló járműben!

Annak is megvan a maga nem is kicsi baleseti kockázata, ha valaki reggel a teljesen kihűlt gépkocsijában dideregve indul útnak!

Nem kell ahhoz farkasordító hidegnek lenni odakint, hogy az autónk belsejében a hőmérséklet az emberi szervezet számára tolerálhatatlan szinte süllyedjen. Az orvosok szerint 18 fok az a határ, ahol „minden megváltozik”. Ami alatt a szervezet már másképp működik, mint felette.

18 fok alatt a szervezet elkezd védekezni a hideg ellen. Az erek összehúzódnak, lelassul a légzés, a szívverés. Fokozatosan romlani kezd az ember teljesítőképessége. Lankad a figyelme, csökken a látómező szélessége, romlik a látásélesség, lassabban és pontatlanabbul reagál a külső ingerekre – írja a Duol.hu.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában