Évforduló

2024.01.07. 16:52

Magyarország bennünk, a szívünkben rejtezik

Magyarország bennünk, a szívünkben rejtezik. Ezt az érzést tapasztaljuk meg évről-évre itt, Madéfalván január hetedikén – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az erdélyi településen szervezett megemlékezésen, a Siculicidium 260. évfordulóján.

Vizin Balázs

Beküldött fotó

– „Annyi mindent kéne még elmondanom. S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom. Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk. S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk”. Az Ismerős Arcok zenekar soraival köszöntöm Önöket a madéfalvi veszedelem 260. évfordulója alkalmából.

E sorok is azt a hangulatot formálják szavakba, zenésítik meg, amely érzések bennünket is évről-évre idehoznak január hetedikén a Siculicidium emlékére állított zarándokhelyre – jelentette ki január 7-én Madéfalván Potápi Árpád János. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette, minden évben, újra és újra feltesszük magunkban a kérdést, miért is jöttünk el ide, mi az oka annak, hogy itt vagyunk? Ennek vannak személyes és közösségi okai. 

– Magyarázhatjuk ezt közös történelmünkkel és mindazzal, ami bennünket összeköt, székelyeket, magyarokat, Erdélyben, a Kárpát-medencében és az egész világon. Személyes okai a zarándoklatunknak, hogy tisztelegjünk a hazát védő és oltalmazó székely őseink emléke előtt, tisztelegjünk dédszüleink és nagyszüleink emlékének, akik ha tehetnék biztos velünk lennének itt, most, de reméljük, hogy megteszik ezt az örökkévalóságból ránk mosolyogva.

Családi emlékek hatására is jöttünk, hiszen akik itt vagyunk – székelyföldi és bukovinai székelyek egyaránt –, jóformán mind abba nőttünk bele, hogy nap mint nap hallgattuk az idősebbektől népcsoportunk és nemzetünk történetét. Közösségi szinten is fontos nekünk, székelyeknek ez a nap. Hiszen nemcsak a vérengzést jelenti számunkra 1764. január hetedike, hanem egy új magyar népcsoport, a bukovinai székelység, megszületésének napját is – fogalmazott az államtitkár.

– A 260. évfordulón legyen előttünk példa Kőrösi Csoma Sándor alakja is, akire születésének 240. évfordulójának emlékezünk az idén. Ő szintén ennek az összetartozásnak a nagy alakja. Kereste a kapcsolódási pontot a világban, az ősök útját, és ezzel világraszóló eredményeket ért el. Legyen ő is példa elköteleződésével és szívós kitartásával számunkra, 21. századi magyarok számára! – jegyezte meg, majd arról szólt, hogy 2024-ben több politikai megmérettetés előtt állnak a nemzetrészeink a Kárpát-medencében. 

Potápi Árpád János beszélt arról is, hogy Magyarország nem csupán földrajzi fogalom, nemcsak a folyókat, hegyeket, síkságot, falvakat és városokat jelenti, hanem a magyar embereket – éljenek bárhol a világban. Magyarország bennünk, a szívünkben rejtezik. – Ezt az érzést tapasztaljuk meg évről-évre itt, Madéfalván január hetedikén. Köszönjük nektek, hogy itt lehetünk, mert „történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk – zárta beszédét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában