Az állatorvos válaszol

2024.01.31. 13:28

Mitől keletkezik tályog a macskákon?

A tavasz közeledtével elkezdődik a szaporodási időszak, ez a macskákat is intenzívebb aktivitásra készteti. Értjük ezalatt azt, hogy megkezdődik a párkeresés és ezáltal a szabadon élő macskák egymás territóriumára is mélyen behatolnak – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehéragyar állatkórház tulajdonosa.

Brunner Mónika

Illusztráció: Getty Images

Ismertette, hogy nyilvánvalóan ez a behatolás, valamint a nőstényekért való küzdelem is ádáz harcokat vált ki, aminek következménye a macskákban igen gyakori „pofa tályog”, amely rendszeresen megjelenik az egymást kinyújtott körömmel pofozó macskák fején, de néha más testrészeken is. 

A kezdeti sérülés gyakran fel sem tűnik, mert a macska tűhegyes karmai kis seben keresztül hatolnak be a bőr alá, gyakran a mélyebben lévő szövetekbe. Itt a külvilág baktériumai szaporodni kezdenek, gyulladást, majd gennyesedést okoznak. Ez a szervezet normális védekezési reakciója, a fehérvérsejtek elpusztítják a baktériumokat és az összegyúlt genny tályognak nevezett üreget képez, ilyenkor már látható a macska pofáján egy jelentős duzzanat. Ez kezdetben (amíg kemény) fájdalmas, később, amikor a heveny gyulladás megszűnik és a genny megérik, elkezdi belülről kimarni a bőrt, majd a keletkezett nyíláson keresztül szerencsés esetben kiürül. Ez akkor tud megtörténni, ha a nyílás a tályog alján van, így a gravitáció segít maradéktalanul kiüríteni a tályog tartalmát. 

Gyakran azonban ez nem így alakul és a bent maradt genny újabb tályogot, esetleg sipolyt okoz, ilyenkor muszáj művileg beavatkozni. Ha a tályogot az állatorvos szikével megnyitja, majd kitisztítja és fertőtleníti, akkor a gyógyulás könnyebben és gyorsabban bekövetkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában