Pillanatok alatt megfulladhat, aki alatt beszakad

2024.01.12. 15:30

Ne menjen senki vadvizekre korcsolyázni, nem hízott meg eléggé a jég

Ne menjen vadvizekre korcsolyázni, mert kiszámíthatatlan és életveszélyes, nem elég vastag a jég – figyelmeztetnek a szakemberek. Az utóbbi napokban igazi téli idő köszöntött be fagyokkal, havazással. Természetes, hogy ilyenkor még többen kapnak kedvet ahhoz, hogy korcsolyát csatoljanak és elinduljanak valamelyik közeli szabadtéri vízre e téli sportnak hódolni. Ajánlott-e és ha igen, mikortól a jégre merészkednünk, erről kérdeztük a szakembereket.

Gazsó Rita

Tolnai-Duna 2021 februárjában. Akkor biztonságos volt a jég vastagsága.

Fotó: Makovics Kornél

Az utóbbi napokban igazi téli idő köszöntött be fagyokkal, havazással. Olyanfajta, amelytől elszoktunk az elmúlt években. Ilyenkor még többen kaphatnak kedvet ahhoz, hogy korcsolyát csatoljanak és elinduljanak valamelyik közeli szabadtéri vízre e téli sportnak hódolni. Ajánlott-e és ha igen, mikortól a jégre merészkednünk, erről kérdeztük a szakembereket.

Hortai Tamás, a Gemenc Mentőcsoport búvára szerint ez az utóbbi pár nap, amíg mínusz 5-8 fokig csökkent a hőmérséklet, nem igazán hízlalta túl vastagra a jeget. Ha olyan telek lennének, hogy három héten keresztül -15 fok lenne, akkor lehetne a vadvizeken olyan vastagságú a jég, amely teljesen biztonságos lenne, igaz ez is rejt némi kockázatot.

– Bár tíz centiméter vastagság felett statikailag stabilnak tekinthető a jég, számolni kell azzal is, hogy a vadvizek mindegyikének van legalább egy minimális áramlása. Ráadásul egy tó felülete sem feltétlenül homogén módon fagy, hiszen mindegyikhez több, néhol alulról felfelé irányuló forrás is csatlakozik. Mindezek egyenetlenné teszik a víz fagyottságát, lehetnek területek, ahol vékonyabb a jégréteg. Ez teszi kiszámíthatatlanná és életveszéllyessé a szabadvízi korcsolyázást – hangsúlyozta.

Nem ajánlják a szabadvízi jégkorcsolyázást

– Aki teheti, ne menjen a vadvizekre korcsolyázni! Gyermekkorunkban mi is alig vártuk, hogy fagyjon és jég legyen, rohantunk a Csörge-tóra vagy Szálkára és kifáradásig korcsolyáztunk, de nekünk nem is volt más lehetőségünk. Ma viszont, amikor Szekszárdnak van egy nagyon jól működő jégpályája, amely teljesen biztonságos, nem érdemes kockáztatni, hogy a Holt-Dunánál vagy Domborinál korcsolyázgassunk, vállalva a következményt, hogy a jég esetleg beszakadjon alattunk – véli Hortai Tamás.

– Eddigi tapasztalataim szerint senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy egy ilyen beszakadásnál, pláne ha a vízmélység meghaladja a magasságunkat, onnan nem jön ki senki élve. Ilyen hideg vízben azonnal begörcsölnek az izmok, elgyengül a balesetet szenvedő személy és pillanatok alatt megfullad. Hollywoodi filmekben látni olyat, hogy hasonlóan járt emberek kikapaszkodnak a jég szélére és kimásznak, de a valóságban ez sajnos nem így működik – figyelmeztet.

Pénteki tapasztalat alapján, túl vékony a jég

Klem Zsolt tolnai testnevelő tanár szívesen hódol a szabadvízi jégkorcsolyázásnak. Mint mondja, az enyhe telek miatt már nagyon régen fordult elő utoljára, hogy az érdeklődőket egy korcsolyázásra invitálta volna a közeli holtágra. – Mi rá merünk menni, hiszen ismerjük a vizet, igaz szigorúan csak a part közelében, ahol maximum vizes leszek, ha beszakadok – mondta. Régebben, amikor igazán nagy fagyok voltak, kivitte az osztályt is, de ilyenre nem volt már példa legalább öt-hat éve. Akkor is elsőként, amikor még kevésbé volt biztonságos a jég, baráti társasággal merészkedtek rá, utána hívta korcsolyázni a diákokat. 

Pénteken reggel ígérete szerint ki is merészkedett a jégre, természetesen kizárólag a sekély, partmenti részen, de nagyon vékonynak találta. Szerinte egyáltalán nem biztonságos a korcsolyázás. Ahhoz, hogy megbízható legyen, ne recsegjen alattuk és beljebb is bátran korcsolyázhassanak, kellene még legalább két hét, hasonló hideggel, de már látszik, hogy a jövő héttől melegedés következik – vélte.

A Balatonon büntetik is a korcsolyázást

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni, a parti sáv egyes részein és a kikötőkben két-három centiméteres jég alkalmatlan a közlekedésre és a sportolásra – figyelmeztet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalán megjelent közleményben. Kiemelik, a következő napokban sem várható, hogy ez a vékony jégréteg lényegesen vastagodjon. Ugyanis napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz -4 foknál hidegebb a Balaton mellett. Hozzáteszik, a gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű a szerkezete.

Várhatóan a jövő héten az enyhén melegedő időjárás és a szél hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, vagy teljesen el is tűnhet – jegyzik meg. Emellett fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni. Ehelyett fokozatosan kell felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, de előzőleg meg kell szabadítani őt jeges ruháitól. A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. Egyúttal a közleményben arra is kitérnek, a szabad vizek jegén tilos tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken.

Ha jeges balesetet látunk, hívjuk a vízirendészeket

Mint írják, a jégen tartózkodás szabályait a jégbeszakadás miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat: 6500-tól 65 ezer, ismételt elkövetés esetén 90 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. Akár szabálysértési eljárást is indíthatnak, melyben akár 200 ezer forintig szabhatnak ki pénzbírságot. A rendőrség arra kéri a lakosságot, amennyiben bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek, beszakadást, süllyedést, azonnal értesítsék a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit – kéri a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában