Oktatás

2024.01.03. 17:30

Szülők figyelem: január 18. a határidő, ha a gyerek nem megy iskolába!

A gyermekek tankötelezettsége a figyelem középpontjába kerül az év elején az érintett családokban. Az iskolai év halasztásához vagy korábbi megkezdéséhez szükséges dokumentumokat, a kérelmeket legkésőbb január tizennyolcadika éjfélig várja a szülőktől az Oktatási Hivatal az informatikai felületén. Egy fiatal szekszárdi apuka elmondta, hogy tanköteles kislányuk az idén nem megy iskolába, ők már összekészítették a dokumentumokat.

Brunner Mónika

A kép illusztráció.

A határidő betartására figyelmezteti az Oktatási Hivatal azokat szülőket, akiknek csemetéje jövő évre halasztja az iskolakezdést vagy pedig korábban kezdik az első iskolai tanévüket. 

Amennyiben a szülő úgy látja, hogy 2017. szeptember elseje és 2018. augusztus harmincegyedike között született gyermeke még nem érett az iskolakezdésre akkor erről kérelmet, dokumentumokat nyújthat be az Oktatási Hivatalnak. Ugyanez igaz azokra a gyerekekre is, akik még nem tankötelesek (2018 szeptember elseje és 2019 augusztus harmincegyedike között születtek), ám szüleik szeretnék, hogy szeptemberben megkezdjék az iskolát. Szükség esetén az Oktatási Hivatal gondoskodik arról, hogy a gyermek fejlettségi szintjét szakértői bizottság mérje fel. 

Féltik a csalódástól a gyereket

Egy fiatal szekszárdi apuka lapunknak elmondta, hogy hamarosan a kislányuk tankötelezettség időpontjának halasztásával kapcsolatos dokumentumokat töltenek fel az Oktatási Hivatal informatikai felületére. Gyermekük a szekszárdi Wunderland Óvodába jár, óvodai csoportjából több ovis, a csoport nagy része nem megy iskolába az idei év szeptemberétől. Beszélt arról is, hogy párjával azért szerették volna, hogy a kislányuk még egy évet az óvodában maradjon, mert féltik a csalódástól. 

Igazat adtak a szülőknek az óvodapedagógusok 

  A pedagógia szakszolgálat, a Wunderland óvoda és a logopédus a kérésünk után szakvéleményt adott, amely nekünk adott igazat, a gyermekünk még nem iskolaérett. Örülünk a döntésnek, ugyanis féltettük a lányunkat a csalódástól. Még nem fogja olyan szépen a ceruzát, a mondatokban, szavakon belül pedig az "R" betűt nehezen, gyakran "L"-nek mondja. A párommal úgy gondoljuk, hogy jót tesz a lányunknak még egy óvodai év. Annak idején én is évvesztes voltam, és semmilyen hátránnyal nem járt, hogy később kezdtem az iskolát – mondta a szekszárdi apuka. Hozzátette: mostanra rendelkezésükre áll az összes szakvélemény, amelyeket hamarosan, január tizennyolcadikáig feltöltenek az Oktatási Hivatal informatikai felületére. 

Hétéves kor után nem halasztható a tankötelezettség

Az Oktatási Hivatal közleményben kitér arra, hogy a gyermek hatodik életévének betöltése után a tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. Ha a gyermek augusztus harmincegyedikéig a hetedik életévét is betölti, a tankötelezettség megkezdése tovább nem halasztható. 

A kéreleműrlapon kérik az összes adatot

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető a kérelmek hiánytalan benyújtását támogató online kéreleműrlap. A kérelmező itt valamennyi adatkört kitöltheti, amelyet a szülők ügyfélkapun hitelesítve elektronikusan vagy szükség esetén kinyomtatva postán is eljuttathatnak a hivatalnak. A kérelmekről az Oktatási Hivatal dönt a hatályos jogszabályok alapján, szükség esetén az illetékes pedagógiai szakszolgálat bevonásával. Az online vagy a nyomtatható űrlap használata nem kötelező, ám jelentősen megkönnyíti a kérelmek hiánytalan benyújtását és feldolgozását. 

Utánanéznek a körzetes gyerekeknek 

Botos Ilona, a Szekszárdi Babits Mihály Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy figyelemmel követik az úgynevezett „körzetes gyerekeket". A tankerületek, iskolák listát kapnak róluk az iskolai beiratkozás előtt, valamint utána tudnak nézni, hogy mindegyiküket beíratták-e a szüleik az iskolába. Ha nem, akkor utánajárnak, hogy annak például külföldi tartózkodás vagy oktatási hivatali döntés-e az oka. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában