Kevésbé jellemző a túlzsúfoltság

2024.02.07. 15:29

A bölcsisek helyzete a vármegyében

A KSH adatokat tett közzé a kisgyermekek napközbeni ellátásáról.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Tolna vármegyében az ingyenes étkeztetésben részesülő bölcsődés gyermekek aránya 2023-ban a Szekszárdi járásban 67,5 százalék, a Bonyhádi járásban 58,3 százalék, a Dombóvári járásban 73, 7 százalék, a Tamási járásban 69,4 százalék, a Paksi járásban 49,2 százalék. A Tolnai járás a „nincs bölcsőde” jelzést kapta.

A KSH ismertette, hogy a bölcsődék kihasználtsága az országban járásonként eltérő. Az elmúlt hat évben javult a bölcsődék férőhely-kihasználtsága, kevésbé jellemző a túlzsúfoltság: míg 2017-ben huszonöt, addig 2023-ban már csak nyolc járásban haladta meg a bölcsődébe beíratott gyermekek száma a férőhelyekét. Az országos adatokról ismertette, hogy korábbi évekhez hasonlóan 2023-ban a hagyományos bölcsődék és a minibölcsődék fenntartói jellemzően az önkormányzatok és az önkormányzati társulások, a családi bölcsődék fenntartói túlnyomó többségében pedig a civil szektor és a nonprofit gazdasági szervezetek voltak.

Az egy év alatt számukban több mint duplájára nőtt huszonhat munkahelyi bölcsőde többségét a központi költségvetési intézmények és a nonprofit gazdasági szervezetek működtették, újként kettőt az egyház. A hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű bölcsődés gyermekek aránya Tolna vármegyében 2023-ban a Szekszárdi járásban 4,7 százalék, a Dombóvári járásban 1, 8 százalék, a Tamási járásban 5,6 százalék, a Paksi járásban 1,4 százalék, a Bonyhádi és Tolnai járásban nincsen hátrányos vagy halmozottan hátrányos gyermek. Hazánkban 2017-től folyamatosan nőtt a bölcsődébe íratott gyermekek három év alatti népességhez viszonyított aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában