Antibiotikumok

2024.02.11. 12:00

Aggasztó méreteket öltött ennek a szernek a használata

A penicillin Fleming általi felfedezése óta ez a gyógyszer – és sok újonnan kifejlesztett antibiotikum – emberek millióinak életét mentette meg, vagy segítette elő a gyógyulásukat. E jótékony hatásokból az állatok is részesültek – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

Brunner Mónika

illusztráció/Shutterstock

Ismertette, hogy az utóbbi évtizedekben azonban az igen elterjedt gyógyszerhasználat miatt egyre nagyobb problémát okoz a baktériumok által az antibiotikumokkal szemben kifejlesztett rezisztencia, melynek következtében mind több ilyen gyógyszer hatékonysága csökken, esetenként az teljesen hatástalanná válik.

A profit érdekében sajnos a felhasználók odáig is elmentek, hogy az antibiotikumokat a haszonállatok termelékenységének fokozására is használták, belekeverve ezeket az állatok táplálékába.

Így, valamint a gyógyító célzatú antibiotikum-felhasználás által is, a kórokozók, illetve a potenciális kórokozók alkalmazkodtak ezekhez a szerekhez és egyre ellenállóbbakká váltak.

Következményként kialakult egy versenyfutás a rezisztencia és az egyre hatékonyabb antibiotikumok kifejlesztése között, ami az utóbbi években aggasztó méreteket öltött. Ezért végre a hatóságok is belátták, hogy korlátozni kell az antibiotikumok felhasználását, mert a probléma gyakran már az emberek életét is veszélyezteti, főleg a kórházakban.

A nem élelmiszertermelő állatok, házi kedvencek esetében a helyzet még nem ennyire súlyos, de érdemes ott is csak akkor az antibiotikumokhoz folyamodni, ha nagyon szükséges és előnyben kell részesíteni a szervezet ellenálló képességének növelését, a természetes gyógymódokat és a megelőzést. Ez az Európai Unió szakhatóságainak iránymutatása is, és az utóbbi években szigorú szabályozásokat vezettek be ennek érdekében.
   

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában