Postabontás

2024.02.16. 11:06

Családi pótlék: kinek jár és meddig?

Olvasóink közül többen is kérdezték, meddig jár a gyermekek után a családi pótlék. A kérdés legtöbbször akkor merül fel, amikor a gyermekünk befejezi a középiskolai vagy szakiskolai tanulmányait, és a felsőoktatásban tanul tovább.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A családi pótlék alapesetben egészen addig jár, amíg a diák közoktatási intézményben tanul. 

A családi pótlék két részből áll

Magyar Államkincstár oldalán található leírás szerint a családi pótlék két részből tevődik össze: a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból. Míg az előbbi a gyerek születésétől a tankötelezetté válásáig jár, addig az utóbbit a tankötelezettség időtartama alatt igényelheti a szülő.

Iskolás gyerek esetében a családi pótlék alapvetően egészen a tankötelezettség végéig (16 éves korig) jár. Ezt követően a támogatást tovább is folyósíthatják addig, amíg a gyerek köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanul. 

Az idei évben a családi pótlék összege a következő: egy gyerekre: 12.200 forint, (egyedülálló szülő esetén 13.700 forint), két gyerekre: 13.300 forint gyerekenként (egyedülálló szülő esetén 14.800 forint), három vagy több gyerekre: 16.000 forint gyerekenként (egyedülálló szülő esetén 17.000 forint).
Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyerekre: 23.300 forint, (egyedülálló szülő esetén 25.900 forint), tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú személyre: 20.300 forint jár.

A jogosultság végét is be kell jelenteni

A családi pótlék utalása a tanulmányok befejezése után azonban nem törlődik automatikusan, ezért a jogosultság megszűnését a vármegyei vagy a fővárosi kormányhivatal családtámogatási osztályán, illetve az ország bármelyik kormányablakánál be lehet jelenteni.

Abban az esetben, ha a diák nem egyetemen tanul tovább, hanem a szakképzésben, nappali tagozaton, akkor addig jogosult a szülő a családi pótlékra, amíg gyereke be nem tölti a 20. életévét. A támogatás viszont nem jár automatikusan, hanem ezt a szülőnek kell igényelnie.

Ha a tanuló munkát vállal érettségi után, és rendelkezik rendszeres havi bevétellel, akkor már nem számít eltartottnak. A jogszabály szerint rendszeres jövedelemnek kell tekinteni azt, ami három egymást követő hónapban meghaladja a mindenkori legkisebb munkabér összegét. A folyósítást pedig a negyedik hónaptól kezdődően kell szüneteltetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában