Teol.hu videó

2024.02.15. 11:44

Dr. Garay Zoltánnét Valentin napon köszöntötték munkásságáért (videó)

Sírva fakadt a meghatottságtól Dr. Garay Zoltánné, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Tolna vármegyei elnöke, amikor megkapta a Szeretetcsokrot Valentin napon. Az elismerés ötletét a 2017-ben elhunyt Guba Ági virágkötő szakember adta.

Brunner Mónika

Dr. Garay Zoltánné sírva fakadt a meghatottságtól

Fotó: Mártonfai Dénes

Sírva fakadt Dr. Garay Zoltánné, a fogyatékkal élők védelmezője, gyógypedagógus, amikor idén Valentin napon megkapta a Szeretetcsokrot az ÉFOÉSZ szekszárdi székhelyén. Közel ötszáz fogyatékkal élővel foglalkozik. 

Felnőtt sérülteket tanít a mindennapi életre

A szeretetcsokrot Tolna vármegyében Janó Attiláné szekszárdi hitoktató és Kiss Barbara szekszárdi virágkötő adományozta 2023-ban először hagyomány teremtő céllal. A virágcsokrot az kapja, aki munkásságával sokat tett a közösségért. Az idei bokréta királyliliomot, kálát, rózsát és szegfűt tartalmaz.

– Dr. Garay Zoltánné Erzsike egy személyben a Tolna vármegyei fogyatékkal élők érdekvédelmét ellátó szervezet vezetője, a titkára és vármegyei elnöke. Az intézményben élő felnőtt sérülteket próbálja a mindennapi életre tanítani és segíteni – ismertette lapunknak Janó Attiláné.

Egy emberként hatalmas feladatot lát el 

Hozzátette, hogy dr. Garay Zoltánné hatalmas feladatot lát el, irodát vezet, munkatársakat ellenőriz, összehangolja a munkát, segít, és szó szerint mindenben részt vesz, mert van, amit csak ő tud megoldani. 

– Erzsike egy olyan irodában dolgozik, ami raktár, ügyfélfogadó iroda egyben, szűk a hely, az érdemleges munkát is zavarja ez, de mégis mosolyog, örömmel lát mindenkit, aki hozzá fordul – tette hozzá Janó Attiláné. 

Sírva fakadt a meghatottságtól

Dr. Garay Zoltánné az eseményen szinte végig sírt a meghatottságtól. Lapunknak elmondta, hogy a Szeretetcsokor a szakmája, egyben imádott hobbijának a csúcsa, az elismerése, amit megköszönt. 

– Teljesen meglepődtem, mindenre gondoltam, de erre abszolút nem. Kevés olyan ember van, aki őszintén elismeri a mások által végzett munka eredményét, vagy látja, hogy mennyit dolgozik, és én ezért külön hálás vagyok. 

Az első díjazott gitárral énekelt 

A Szeretetcsokrot Tolna vármegyében először 2023-ban adományozták Forenszki Róbertnek, a Himnusz a békéért című dal szerzőjének, aki szintén részt vett az idei eseményen. Ő is köszöntötte a díjazottat, és gitárral elénekelte neki Sztevanovity Zorán: Az ünnep című dalát. 

A Szeretetcsokrok átadásának ötlete Guba Ágitól, a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesületének alapító-elnökéhez köthető, aki 1991-ben Göncz Árpád köztársasági elnöknek adott Szeretetcsokrot. Az elismerést minden évben egy újabb követte, például Tolnay Klári Kossuth-díjas színésznőt és Kertész Imre Nobel díjas írót is jutalmazta a szeretetcsokorral. 

A díjazott gyermekorvosnak készült

Dr. Garay Zoltánné Erzsike már szekszárdi, de a Baranya vármegyei Ormánságból való, Adorjáson született. A korai éveit tekintve tízéves korában Pécsre került, onnan ment főiskolára, de a gimnázium évei voltak számára a meghatározók, akkor került közvetlen kapcsolatba a pécsi gyógypedagógiai intézménnyel. Gyermekorvosnak készült: minden álma, vágya volt, hogy az legyen, de amikor Pécsett találkozott sérültekkel, akkor azt mondta magának, hogy ez az ő világa. Ezzel az új világlátással kezdte a főiskolát, ahol életének legboldogabb négy évét töltötte, a gyógypedagógia pedig a hobbijává, a szenvedélyévé, a hivatásává vált. Van egy fia, egy lánya és három unokája, egy csodálatos, szerető és mindenben támogató férje. Szekszárdra 1975-ben érkezett.  

Az ÉFOESZ 1981-től létezik hivatalosan Szekszárdon, de Garay Zoltánné Erzsike 1972-tól szívügyének érezte a fogyatékkal élők segítését, amióta a kisegítő, speciális, szivárvány iskolában tanított. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában