Történelem

2024.02.07. 14:00

Ételről és életről nosztalgiáztak székelyek és svábok

A településen élő két népcsoport tanulhatott a hétvégén saját történelméről az Együttélés című film vetítése során, akiket egyben ízutazásra is vitte Réti Andrásné gasztronómiai remekműveivel. Filmvetítéssel egybekötött könyvbemutatót tartottak február harmadikán, szombaton a kismányoki német tájházban.

Farkas Eszter

Múltjukról tanulhattak a résztvevők (Beküldött fotó)

Beküldött kép

– Réti Andrásné Kakasdról érkezett, aki a sváb és a székely konyha gasztronómiai remekműveit hozta el bemutatni nekünk a német tájházba, ahová stílusosan sváb ruhában érkezett az írónő, míg segítője székely ruhában tündökölt, így mindkét népcsoportot képviselték – tájékoztatta portálunkat Illés Tiborné, szervező.

Élmény volt hallgatni az írónő étel-, és élettörténeteit. A jelenlévők is szívesen bekapcsolódtak, meséltek gyermekkoruk emlékeiről, hogyan főzte a nagymama a bemutatott ételeket, azok milyen finomak voltak, nagyon jó érzés volt kicsit nosztalgiázni. 

Szép kivitelezésű szakácskönyveket forgathattunk, recepteket tanulhattunk belőlük. Az író otthon készített mézelt pálinkával, finom sós kiflivel, túrós-almás kaláccsal, és házi kenyérre kent babos zakuszkával kínálta a hallgatóságot. 

A Gyarmati Lívia rendezésében készített, „Együttélés” című filmet együtt nézték meg svábok és székelyek. A sváb–székely ellentét gyökere a történelemben, az emberek megvezetése, a pillanatnyi elhibázott, félreértett reakciója, mind-mind oka lett a negyvenes évek óta húzódó ellenségeskedésnek. Csak akkor fog a két népcsoport megbékélni egymással, ha kölcsönösen megismerik az igazságot, elkezdik egymást tisztelni, elismerni a másik értékeit.

– A dokumentumfilmben dr. Andrásfalvy Bertalan professzor is megszólal, segít a régi világ megértésében. A szereplők megszólaltatása, az archív felvételek a székelyek és a svábok menekülése, meghurcolása a nézőket mélyen megérintette. Mind a két népcsoport olyan fizikai-lelki nehézségek árán maradt fenn, hogy azt kibírni, a mai generáció erre nem hiszem, hogy képes lenne. Régen, mi székelyek, vagy mi, svábok erős identitásként éltük meg a mindennapokat, ünnepeket. Igazság, érték, összetartozás, összefogás, a jellem, mindkét népcsoportban a túlélés ereje, feltétele volt. 

A filmben bemutatott fiatal pár története, kitartó szerelme beteljesedett házassághoz vezetett, az ellenzés, a nehézségek ellenére is. Igazán megható volt, hogy a filmvetítés végén könnyeit törölgetve mondta el az egyik jelenlévő, hogy az édesapját és a rokonait is láthatta a filmben, akik közül már sokan nem élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában