Ételek, szex, erőszak

2024.02.09. 20:00

Ez a hétvége már a farsang farka

A farsang – különösen Dél-Európában – az év legnagyobb ünnepe volt. Féktelen időszak, amikor sok olyasmit meg lehetett tenni, ami addig legfeljebb csak a fejekben fogalmazódott meg.

Révészné Hanol Erzsébet

Farsangoló, télűző kiszebáb égetéssel.

Fotó: Karnok Csaba

Végnapjaihoz ért az idei farsangi időszak, vagyis ez a hétvége már a farsang farka. A legtöbb farsangi szokás erre a néhány napra esik – emlékeztetett dr. Balázs Kovács Sándor néprajzkutató. Mint mondta, a farsangi időszak vízkereszttel, január 6-án kezdődik és a húsvétvasárnapot megelőző negyven napos böjt kezdetével zárul. Ez húshagyó kedd. Első írásos feljegyzése 1283-ból, bajor-osztrák adatokból ismert.

A farsang – különösen Dél-Európában – az év legnagyobb ünnepe volt, amikor viszonylag büntetlenül, nyíltan ki lehetett fejezni, ami addig legfeljebb csak a fejekben fogalmazódott meg. Féktelen időszak volt ez, amelyet három fő téma határozott meg: az ételek, a szexualitás és az erőszak. Farsang idején rendkívül nagy volt a szexuális aktivitás, ezt támasztják alá a történészek által készített táblázatok, amelyek a fogamzások évszakonkénti eloszlását mutatják be a XVIII. századi Franciaországban. Ezek alapján a csúcs május-június környékére esett, de februárban is volt egy kimagasló időszak.

Hittek a kimondott szó varázserejében

A farsang Magyarországon a XV. század óta ismert és kedvelt. A XVI-XVII. században már a falu, a város és a királyi udvar egyaránt álarcot öltött farsangkor, és úgy szórakozott. Mivel kulcsfontosságúak voltak ebben az időszakban az ételek, jellegzetes farsangi ételeket is ismerünk, amelyeket a bő termés reményében fogyasztottak. Az egyik ilyen a farsangi fánk, amellyel a látogatókat és a köszöntőket kínálták. A másik jellegzetes étel a herőce, vagyis a forgácsfánk, illetve népszerű volt a kocsonya is. Mindenütt törekedtek rá, hogy az ételeket hamvazószerdáig elfogyasszák, mert akkor kezdődik a böjt.

Mint minden jeles ünnepen, farsangkor is igyekeztek befolyásolni vagy megjósolni a következő időszak szerencséjét, valamint a farsanghoz is szervesen hozzátartoztak a jókivánságmondó és adománygyűjtő szokások. A kimondott szó varázserejébe vetett hit alapján a farsangi köszöntők, dramatikus játékok nemcsak a szórakozást, az adománygyűjteményt szolgálták, hanem az egyén és a közösség életének sikerét igyekezett befolyásolni mágikus úton.

A párválasztás szempontjából fontos időszak

Világszerte, így a magyar nyelvterületen is a farsang adott alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. A dramatikus játékok helyszíne többnyire a fonó, a tollfosztó, a disznótor volt. Ismert volt a lakodalmas és a halotti játék. A temetési paródiáknak különös jelentőségük volt a farsangi időszak végén, mert összekapcsolódtak a farsang temetésével.

A táncmulatságok legfőbb ideje szintén a farsang volt. Minden társadalmi réteg megrendezte a maga bálját. Ezeknek a mulatságoknak rendkívül fontos szerepük volt a párválasztásban. A farsang alkalmat adott arra is, hogy tréfásan, olykor durván figyelmeztessék azokat, akik ugyan már elérték a megfelelő kort, de mégsem mentek férjhez. A farsangi vénlánycsúfolás formái közül Tolna megyében elsősorban a tuskóhúzás terjedt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában