Kulturális pláza

2024.02.02. 13:00

Kész a Tudásközpont, melyben művelődni és szoptatni is lehet

Küszöbön áll a könyvtár és a levéltár átköltöztetése a szekszárdi Tudásközpontba. Az épület kész, a bútorok, berendezési tárgyak a helyükön vannak. Maga az áthurcolkodás és az új helyen való rendrakás körülbelül három hónap alatt oldható meg. Az impozáns középület a vármegyeszékhely kulturális plázája lesz.

Wessely Gábor

A Tudásközpont elvileg kész. Gyakorlatilag még néhány kisebb garanciális munkát, javítást kell elvégezni, aztán következhet a költözés. A vármegyei könyvtár, a gyermekkönyvtár és a levéltár kap helyet az egykori laktanya területén felépített, modern létesítményben. 

Liebhauser János a könyvtár bejárata előtt. Fotó: a szerző felvétele. 

A könyvtárigazgató, Liebhauser János mutatta meg a belső tereket, helyiségeket, melyekben már ott a bútorzat: könyvespolcsorok, asztalok, székek, szekrények. A vizesblokkok, a világítástechnika és az internet is működik.  Sok a növény, a tetőterasz egy részére is dísznövényeket telepítettek. A legfelső részre pedig napelemeket. Az előzetes számítások szerint, éves átlagban, az energiaszükséglet mintegy kilencven százalékát előállítják, vagyis szinte önfenntartó lesz az épület.

Hangszigetelt high-end szobában hallgatható zene

A földszinten kávéház és könyvesbolt kialakítására is van mód. Jó néhány tér, terem alkalmas kisebb-nagyobb rendezvények, fórumok, előadások, oktatások, klubfoglalkozások, kiállítások tartására. Apró, beszélgetős zugok is várják a látogatókat, és egy hangszigetelt high-end szoba, ahol kiváló minőségben hallgatható zene. 

A könyvtár jelentős zenei gyűjteménnyel rendelkezik, bakelitlemezeken és más hordozókon.

Az olvasóterem össze sem hasonlítható a régi épületben lévővel. Tágas, világos és külön kuckók is vannak benne az elmélyült kutatómunkát elősegítendő. A csak helyben forgatható, ki nem kölcsönözhető dokumentumokra, könyvekre vigyáznak egy technikai megoldással is, az úgynevezett állományvédelmi kapuval. 

Tehát következhet a költözés, ami nem kis idő, merthogy rengeteg a szállítandó, szortírozandó, elhelyezendő készlet.  

Összességében 360 ezer dokumentum, nagyjából 180 tonna

– A költözésre, becslések szerint körülbelül három hónap kell – tájékoztat az igazgató, – összességében 360 ezer dokumentum megmozgatása a feladat, ami nagyjából 180 tonna. Megfelelő céget kell találni, mert nemcsak egyszerű fuvarozásból áll a munka. Nagy ugrás lesz ez az életünkben. Sokkal több helyünk ugyan nem lesz a könyvek elhelyezésére, mint eddig, viszont annyi nyilvános térrel rendelkezünk majd, jórészt a levéltárral közös használatban, amennyiről korábban álmodni se mertünk. Az olvasók és a munkatársak is kellemesebben érezhetik majd magukat a tágasabb terekben, melyek sok természetes fényt kapnak a nagy üvegfelületeknek köszönhetően. A régi könyvtárban 30-40 ember leültetésére van mód, ebben az újban több mint száz olvasgathat, kutatgathat egyszerre. 

Liebhauser János a tömörraktár működését, mozgatható polcrendszerét mutatja. A szerző felvétele.

Liebhauser János a tervezéstől kezdve figyelemmel kíséri a Tudásközponttal kapcsolatos történéseket. Egyeztetéseken vett részt, melyeken az építészek kíváncsiak voltak a könyvtári és levéltári szakmai kívánalmakra, elvárásokra is. Nagyszerű megoldás például a tömörraktár, melyben síneken mozgathatók a polcsorok. Csak ott marad egy rés, ahol éppen keres valaki valamit, a többi összetolható, tömöríthető, s így sokkal több minden befér, mintha fix polcsorok lennének a helyiségben. 

Egy kulturális pláza születik, s telik meg élettel

Az épület környezete is a közösségi létet szolgálja. Van játszótér, vannak padok és egy kis szabadtéri színpad, de ha esik az eső, a tágas aulába is behúzódhatnak a fiatalok. Egy kulturális pláza születik, s telik meg élettel 2024 első félévében. 

– Sok tervünk van – mondja az igazgató. – A családbarát intézménnyé válást segíti, hogy lesz a gyermekkönyvtári rész mellett Baba-mama szoba, ahol csecsemőt tisztába tenni és szoptatni is lehet majd. Az egész épületben free wifi áll a látogatók rendelkezésére, és az ideérkező vendégkutatók, előadást tartók vagy fellépők elszállásolására is lesz mód, kettő, kétágyas apartmanban.

A Tudásközpont impozáns épülete. Fotó: a szerző felvétele.

Nemcsak energetikailag, de megjelenését tekintve is zöld lesz az épület. Néhány cserepes növényt már áthoztunk a régi könyvtárból, amelyek ott túl sok helyet foglaltak, itt viszont eltörpülnek a hatalmas térben. 

Szívesen fogadunk el ilyen felajánlásokat (kislakásokban nagyra nőtt növényeket), mert itt lesz számukra légtér bőven.  

Az átadási, avatási időpont még nem ismert. Arról egyeztetések folynak.

A levéltárnak új igazgatója van

Hodossy László vezető tervező. két kollégájával, Máté Jánossal és Földesi Zoltánnal közösen készítette el a szekszárdi Tudásközpont tervdokumentációját. A hatezer négyzetméter alapterületű létesítményben 2500 négyzetméter a vármegyei könyvtáré, 2000 négyzetméter a levéltáré, a többi közös használatú tér. A kivitelezést a ZÁÉV Építőipari Zrt. végezte. (Nehezítették a munkát a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború kapcsán kialakult gazdasági, anyagbeszerzési problémák, és az építőanyag-árdrágulások.) Liebhauser János könyvtárigazgató a kezdetektől sokat lobbizott a Tudásközpont megvalósításáért. Dr. Várady Zoltán levéltárigazgató is részt vállalt az előkészítésben, de tavaly nyugdíjba vonult. A levéltár költöztetésének megszervezése utódjára, Ruzsa Évára hárul. 
A könyvtárosok 360 ezer dokumentum megmozgatására készülnek, ami nagyjából 180 tonnát tesz ki. Kis hányada talán selejtezhető. A levéltárosokra is hatalmas munka vár, több kilométernyi iratanyag átszállítása. Náluk nincs selejtezés; mindent vinniük kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában