Divat- és stílus

2024.02.10. 15:30

Legyen egyéni stílus az öltözködésünkben!

Zsúfolásig megtelt hétfőn, késő délután az MCC Szekszárdi Képzési Központjának nagyterme, a karzaton is ültek. Köszöntőjében a házigazda, Böröcz Máté meg is jegyezte, tévedett mikor azt hitte, hogy az embereket két dolog érdekli igazán, a futball meg a politika.

Szepesi László

Dr. Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó, divatszakértő előadására majd kétszázan, kétszer-háromszor annyian voltak kíváncsiak, mint mikor politikusok, vagy kiváló sportolók, focisták voltak az előadók. 

Dr. Schiffer Miklós. Fotó: Kiss Albert

Az öltözködésünk személyiségünkről közvetít üzenetet

Az előadás arról szólt, hogyan öltözködjünk. Az ugyanis bemutat minket, tükrözi stílusunkat, személyiségünkről közvetít üzenetet, jelzi, hogy milyenek, s kik is vagyunk. Mert a stílus maga az ember. Amivel találkozunk, az pedig az ízlés, és rossz ízléssel bizony gyakorta találkozunk. Ezért úgy kell felépíteni stílusunkat, hogy az nekünk tessék, de gondolni kell arra, hogy az másnak is tetszik-e. 

Schiffer Miklós az egyetem elvégzése után a Hugo Bossnál kezdett dolgozni, gyarapította ismereteit, s 1998-ban létrehozta a Schiffer Consulting rendszert. 

Azóta tíz könyvet írt a kommunikáció, a viselkedési szabályok, az ízlés, a divat és a stílus tárgykörében, arról és azért, hogy az emberek a lila öltöny, frottír zokni, papucs helyett legyenek igényesebbek és ízlésesebben öltözzenek. Napjainkban is sok cégnek, intézménynek, magánszemélynek adnak tanácsokat. 

Előadásában a stílustanácsadó a stílusos megjelenés alapjairól beszélt. Akkor lehet az embernek stílusa, ha van önismerete, ha meg tudja ítélni magát. Ehhez egyébként nem kell szakismeret, csupán tükör kell hozzá. 

Ne akarjuk megerőszakolni magunkat nem hozzánk illő ruházattal

Mindig olyan ruhát kell választani, ami a fizikumunknak megfelelő, és ne akarjuk megerőszakolni magunkat olyan ruházattal, amely nem hozzánk illő. Beszélt arról, hogy valami anti-sikkes furcsa világ van körülöttünk, amikor az a menő, ami szakadt. Ha nagyon sok pénzből úgy nézünk ki, mint egy kukás. Ilyenkor kell meggondolni, hogy bár ez a divat, de ahhoz, hogy stílusa legyen az embernek – ami ennél fontosabb – a klasszikus felé kell fordulni. Mert az elegancia egy olyan attitűd, amely soha sem kiabál. 

A dress code  minden meghívónak kötelező tartozéka 

Az előadásban szó volt a dress code-ról is, amely elvileg minden meghívónak kötelező tartozéka kellene legyen. Ez az öltözködés megválasztásán keresztül jelzi, hogy milyen eseményre szól az invitálás. Viszont, mondta a stílustanácsadó, sajnos nem ritka az a szöveg hogy: megjelenés az alkalomhoz illő öltözékben. Igaz, ritkábban ugyan, de vannak alkalmak, ahol az érintettek kell, hogy tudják, hogy mi illik. Például, hogy a Nobel-díj átadásán kötelező a frakk. 

A TEOL dr. Schiffer Miklóssal készített podcast beszélgetését ide kattintva hallgathatja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában