Foglalkoztatottság

2024.02.15. 21:00

Más vármegyékből is járnak át dolgozni Tolnába

A mintegy kétszáznyolcezer lakosú Tolna vármegyében 2023 harmadik negyedévében a foglalkoztatottak száma majdnem kilencvenezer volt, a munkanélküliek száma pedig több, mint ötezer. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ekkor a foglalkoztatottsági ráta 56,3 százalék volt.

Brunner Mónika

Kétszáznyolcezren éltünk Tolna vármegyében 2023-ban

Fotó: Makovics Kornél

A Központi Statisztikai Hivatal adatokat tett közzé a tizenöt és hetvennégy éves közötti korosztály népesség gazdasági aktivitásáról Tolna vármegyével kapcsolatban 2023. harmadik negyedéves időszakát tekintve. Ezen népesség száma százötvennyolcezerkilencszáz. 

Gazdaságilag aktívak vagyunk 

A foglalkoztatottak száma nyolcvankilencezer-négyszáz, a munkanélkülieké ötezerkétszáz ebben az időszakban. 

A KSH ismertette, hogy a gazdaságilag aktívak száma kilencvennégyezer-hétszáz, a gazdaságilag nem aktívak száma hatvannégyezer-háromszáz. A tizenöt és hetvennégy év közötti népességből a potenciális munkaerő tartalék hétezer-kilencszáz. Az aktivitási arány 59,6 százalék, a munkanélküliségi ráta 5,5 százalék, a foglalkoztatási ráta 56,3 százalék. 

Több mint kétszázezren vagyunk a vármegyében 

A KSH adatai szerint Tolna vármegyében a múlt évben kétszáznyolcezer-negyvennégyen éltek. Ez a számadat kevesebb, mint az ezt megelőző években. Ugyanis 2022-ben több mint kétszáztizenegyezren, 2021-ben kétszáztizenháromezren, 2020-ben kétszáztizenötezren laktak Tolna vármegyében. A legmagasabb lakónépesség számot 2007-ben értük el, ekkor majd kétszáznegyvenegyezren éltek Tolna vármegyében. 

Tolna vármegyében munkát vállaló, ám egy másik vármegyében élő állampolgár azt mondta lapunknak, hogy őt az ingázás terheli meg leginkább.

Az ingázás a megterhelő 

Elmondta, hogy háromnegyed óra alatt jut el a munkahelyére. 

– Máshogy látom Tolna vármegyét munkavállalóként, mint előtte, amikor csak turistaként jártam erre. Itt is nehéz, de ez más vármegyékre is igaz. Hosszú évekig éltem Budapesten, ahol szintén háromnegyed óra alatt értem el a munkahelyemet. Mindenesetre nekem Tolna vármegye már majdnem olyan, mintha itt laknék – tette hozzá.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában