Levelet kaptam, lájf!

2024.02.26. 15:00

Ne lepődjön meg, ha a postaládában küldemény helyett madárfészket talál

A széncinegék kedvelik a szokatlannak ható fészekrakó helyeket. Gyakran postaládát szemelnek ki a költéshez.

Révészné Hanol Erzsébet

A széncinegék gyakran postaládát szemelnek ki a költéshez

Forrás: mme.hu

Ne lepődjön meg, ha a postaládában küldemény helyett madárfészket talál. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) legutóbbi közleményében arról írnak, hogy minden évben érkeznek bejelentések postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyelések alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető. Az enyhe időjárás miatt már március első felében lehet rá számítani, és a nyár második feléig előfordulhat. 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára érdemes alternatív levélgyűjtőt felszerelni a másik mellé, és kihelyezni egy tájékoztató üzenetet a postásnak. A madarak beköltözését billenőajtóval fedett bedobónyílású postaládával lehet megakadályozni, illetve tanácsos kihelyezni egy megfelelő minőségű „B” típusú mesterséges odút.

A széncinegék egyébként is kedvelik a szokatlannak ható fészekrakó helyeket, mivel a a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodnak a magasan levő fészeküregekhez. Találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is. Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában