Végigjárta a ranglétrát

2024.02.08. 20:00

Országos testület tagja lett dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Járásbíróság bírája

Dr. Kovács Ildikót, a Szekszárdi Járásbíróság büntető ügyszakos bíráját is megválasztották az Országos Bírói Tanács új tagjai közé. A testület tavaly június óta megerősített szerepet és hatáskört tudhat magáénak mint „független igazságszolgáltatási felügyeleti jogkört viselő szervezet”.

Révészné Hanol Erzsébet

Dr. Kovács Ildikó Szekszárdi Járásbíróság büntető ügyszakos bírájaként kapott helyet az Országos Bírói Tanácsban

Fotó: Mártonfai Dénes

Megválasztották az Országos Bírói Tanács (OBT) új tagjait, köztük dr. Kovács Ildikót, a Szekszárdi Járásbíróság büntető ügyszakos bíráját, akit a január végi alakuló ülésen a testület sajtószóvivőjének is megválasztottak. Tavaly június elsején lépett hatályba az a törvény, amely megerősítette az OBT mint „független igazságszolgáltatási felügyeleti jogkört viselő szervezet” szerepét és hatásköreit. Mindez az igazságszolgáltatás reformjaként valósult meg, amelyet az Európai Bizottság követelt meg a magyar kormánytól. Ez volt ugyanis az egyik feltétele annak, hogy hazánk részlegesen hozzáférjen az uniós helyreállítási alap pénzeihez.

Megkerülhetetlenné vált az OBT

Dr. Kovács Ildikó elmondta, hogy a korábban is létező, a bíróságok központi igazgatását felügyelő testület önálló jogi személyiséget, saját költségvetést és számos területen komoly ellenőrzési és együttdöntési jogkört kapott. Megkerülhetetlenné vált bizonyos személyi és költségvetési kérdésekben, továbbá az igazságszolgáltatást érintő ügyekben jogszabály-kezdeményezési joga van. A tizenöt tagú testületben a bírói kar minden szintje képviselteti magát: hét járásbírósági, hat törvényszéki, egy pedig ítélőtáblai bíró, míg a tizenötödik tag a Kúria mindenkori elnöke.

A választás januárban zajlott. – Magyarországon jelenleg közel 2800 bíró működik. Ők delegáltak elektorokat minden vármegyéből, az ott működő bíróságok méretével arányos számban, így Tolna vármegye három személyt – részletezte dr. Kovács Ildikó. Elmondta, hogy 130 elektor vett így részt a tagválasztó küldöttértekezleten, és ők választották meg maguk közül az OTB tizennégy tagját.

Dr. Kovács Ildikó lett a sajtószóvivő

A testület havonta ül össze – az alakuló ülést követően jövő héten lesz az első ilyen alkalom –, de sürgős döntéshozatal esetén rendkívüli ülést is tartanak. Ahogy azt az elnöknek választott dr. Szabó Péter, a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bírája is hangsúlyozta, az OTB tagjai egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek, a testület demokratikus úton, a többségi elv alapján hozza meg a döntéseit. Sajtószóvivőként dr. Kovács Ildikó egyik feladata lesz, hogy ezekről tájékoztassa a sajtó képviselőit. Nem áll tőle távol ez a munkakör, hiszen 2012 óta ő a Szekszárdi Törvényszék szóvivője, így vármegyei szinten már hosszú ideje ellát ilyen feladatot.

Büntető ügyszakos bírónak készült

Pályafutásáról elmondta, hogy 2000-ben kezdett Szekszárdon dolgozni, akkori nevén még a városi bíróságon. Végigjárta a ranglétrát, fogalmazóként kezdett, majd bírósági titkár is volt. Bíróvá 2011. január elsejei hatállyal nevezték ki. Azóta büntető ügyszakos bíró. Hozzátette, hogy már az egyetemi évek alatt úgy készült, hogy ezen a területen szeretne bíráskodni, és az elmúlt több mint tíz évben szinte mindenféle bűnügyet tárgyalt. Ráerősítve szóvivői tevékenységére, 2022-ben a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán PR és szóvivő szakon másoddiplomát szerzett.

Kiemelte, hogy büszkék lehetünk a Tolna vármegyei bírói képviseletre, hiszen az OBT most leköszönő tagjai között ketten is voltak vármegyénkből: dr. Barkóczi Balázs, a Szekszárdi Járásbíróság elnökhelyettese és Deutschné dr. Kupusz Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék tanácselnöke. Dr. Kovács Ildikó nagyarányú támogatottsággal, nyolcvan szavazattal kapott helyet az újonnan felállt testületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában