Sajtótájékoztató

2024.02.01. 19:00

Pótolhatatlan közösségi feladatokat látnak el a civilek

A harminc évvel ezelőtt megalakított Civil Parlament február elsejét jelölte meg a Civilek Napjának. Idén, ezen a napon Berta Zoltán, a Dunamenti Polgári Egyesület (DUPI) elnöke sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy ezek a szervezetek, fontos szerepet betöltve, jelentős értéket képviselnek a társadalomban.

Szepesi László

Böröcz Máté (balra), Berta Zoltán, Zsikó Zoltán és Molnár Péter a sajtótájékoztatón

Fotó: Makovics Kornél

Ezek a közösségért felelős és tenni akaró emberek alakította szervezetek az alulról jövő kezdeményezések továbbításával kapcsolatot alkotnak a társadalom és a kormányzati, intézményi rendszer között.

A társadalom valamennyi rétegét szolgálják

A civil közösségek, egyesületek, alapítványok – mondta Berta Zoltán, a DUPI elnöke – kiemelt szerepet töltenek be a sport, a kultúra, a szabadidő eltöltése, a szociális szféra és az oktatás terén is. Olyan tevékenységet vállalnak fel, amelyeket az önkormányzatok, állami intézmények nem tudnak ellátni.

Esetenként pótolhatatlan feladatokat oldanak fel. Említette például a kis településeken lévő önkéntes tűzoltó egyesületeket, amelyek – közelebb lévén a tűzhöz – hamarabb tudnak oltani, mint ahogy az állami tűzoltók megérkeznek. Fontos, folytatta, hogy a közérdekből ellátott feladat a társadalom valamennyi rétegét szolgálja, így tehát nem öncélúan, hanem a köz érdekében működnek ezek az egyesületek, alapítványok.

Magyarország kormánya 2011-ben alkotta meg a civil törvényt, és ennek alapján jött létre a civil szolgáltató központi hálózat. Vármegyénkben a Dunamenti Polgári Egyesület ennek címbirtokosa, az a civil központ, amely ingyenes szolgáltatásaival adja azt a kiegészítő támogatást, amely a civil egyesületeknek nem áll rendelkezésre. Így a jogi, gazdálkodási, könyvviteli, pénzügyi feladatok vagy az egyesületi szervezeti vezetőknek a képzése.

Szabadidejüket, pénzüket áldozzák a közösségek érdekében

Zsikó Zoltán, Tolna Vármegye Közgyűlésének alelnöke arról beszélt, hogy másfélezer civil szervezet működik Tolnában, s a vármegye önkormányzata, megváltozott feladatai közepette is folyamatosan segíti őket. Az európai uniós pályázatok felhasználásakor együttműködnek a civil szervezetekkel, évente 20-30 egyedi kérelmet bírál el az önkormányzat, s minden évben megválasztják az Év Civil Szervezetét. Elismeréssel szólt arról, hogy azok, akik ezekben a szervezetekben dolgoznak, szabadidejüket, s pénzüket is áldozzák a közösségek érdekében.

Kellenek a közösségek, a közösségi rendezvények

A fiatalok is részt vesznek a civil szervezetek munkájában. Erről Böröcz Máté, a 7100 – A Városod Egyesület elnöke beszélt. Kifejtette, kutatások bizonyítják azt a negatív jelenséget, hogy az ifjabb generáció tagjai gyakorta a magányosságtól menekülve az internet világában, az on-line térben keresnek barátot, közösséget, élményt, s a chatgpt-vel beszélgetnek. Ez veszélyes tendencia, és megfordításához kellenek a közösségek, a közösségi rendezvények, építő jellegű beszélgetések, a demokrácián alakuló viták. Örömmel mondta, hogy az elmúlt négy-öt évben az egyesülettel több ezer fiatalt, családos szülőket, gyermekeket tudtak bevonni a különböző rendezvényeikbe, jótékonysági, karitatív, környezetvédelmi akcióikba.

Részt vett a sajtótájékoztatón Molnár Péter, a Bátaszéki Székelyek Baráti Körének elnöke, s ő szintén az internet általánossá válása kapcsán említette, hogy nehéz felkelteni az érdeklődést azért, hogy elhagyják ezt a komfortzónát, és élő közösségbe jöjjenek. Ehhez meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyek vonzóak. Esetükben a hagyományőrzés, a székely szokások ápolása, megélése volt ez. Ha tagjaik felöltik eleik népviseletét, amelyben szüleik, nagyszüleik jártak, szívesebben jönnek, könnyebben csatlakoznak a csoporthoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában