Nyári szünet

2024.02.08. 17:30

Rövidebb vakáció, szűkülő tábor-kínálat

Rövidebb lesz a vakáció, csökkenhet a nyári táborok száma – röviden így látja az idei szezont Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője, aki szerint a szülőknek időben érdemes lefoglalnia a kinézett kikapcsolódási lehetőséget.

Gazsó Rita

A szülőknek érdemes időben lefoglalni gyermekeik nyári táborait

Forrás: Shutterstock

Az idei tanév utolsó tanítási napja június 21-e, péntek lesz, így a táborok döntő többsége várhatóan 24-én, hétfőn kezdődhet meg a nyári szünetben. A vakáció tíz hét hosszú lesz, azaz egy héttel rövidebb, mint az elmúlt esztendőben, amely Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője szerint megnehezítheti a szülők és a nyári tábor szervezőinek dolgát egyaránt.

Hosszabb tanév, rövidebb vakáció, ellentmondásos reakciók

Egyrészről sok szülő örömmel fogadja a változást, mivel kevesebb időre kell felügyeletet biztosítaniuk gyermekeiknek a nyári szünet alatt, ugyanakkor a rövidítés komoly kihívásokat jelenthet azon szülők számára, akik az elmúlt években gyermeküket több táborba íratták be a nyári szünet alatt és így terveztek idén is. – Azok a családok, akik korábban kihasználták a hosszabb szünetet és gyermekeik több táborban vettek részt, most kénytelenek lesznek egy szűkebb időszakból választani – jelezte Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

Csökkenhet a felügyelők száma

Tóth Béla úgy véli, a magyarországi pedagógus-béremelés hozzájárul ahhoz, hogy a nyári időszakban kevesebb tanár vállaljon másodállást gyerektáborokban. A várhatóan kevesebb tanár részvétele miatt a táborszervezőknek nehezebb lesz megfelelő mennyiségű, minőségű gyermekfelügyelőt, csoportvezetőt találni, amelynek következtében a táborok száma is csökkenhet, így a táborszervezőknek komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük.

Ha pedig kevesebb lesz a tábor, az iskolai szünet ideje alatt kevesebb gyermeknek nyílik lehetősége részt venni ilyen programokon, amely gyermekfelügyeleti problémákat jelenthet a szülők számára. A táborszervezőknek rugalmasan kell alkalmazkodniuk a rendelkezésre álló humán erőforráshoz és olyan kreatív megoldásokat kell találniuk, amelyek segítségével minél több gyermek számára biztosíthatók a nyári élmények és fejlesztő tevékenységek – fogalmaz a szakember.

Megoldás a korai táborfoglalás

– A fenti érvek fényében egyre fontosabbá válik, hogy a szülők időben lefoglalják gyermekeik nyári táborait, annak érdekében, hogy biztosítsák a gyerekek megfelelő nyári felügyeletét és élménydús időtöltését – mondta el a Táborfigyelő vezetője. Szerinte az előfoglalási időszakban való lefoglalás további előnyökkel járhat: amellett ugyanis, hogy ilyenkor még nagyobb a választék, számos tábor kínál előfoglalási kedvezményeket is, amelyek jelentős megtakarítást, gyermekenkénti összesen akár 20 ezer forintot jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában