Számba vették a fülesbaglyokat

2024.02.20. 10:07

Több mint kétmillió rágcsálót tesznek el láb alól

A sárszentlőrinci óvodások is aktívnak bizonyultak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület erdei bagoly számlálásában, és megfigyelésükkel hozzájárultak az országos adatokhoz.

Révészné Hanol Erzsébet

Forrás: mme.hu

Elkészült a telelő erdei fülesbaglyok idei országos lakossági felmérésének összesítése. A január végi számolásban hazánk 638 településén, 1 035 helyszínen, 11 629 erdei fülesbaglyot számoltak össze az önkéntesek, akik csatlakoztak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívásához. 

Orbán Zoltán szóvivő elmondta, hogy a felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti park-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák, összesen legalább 431 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

Tolna vármegyében nyolc helyszínen száznyolc erdei fülesbaglyot számoltak össze január 19. és 22. között. A lelkes megfigyelők között voltak a Vak Bottyán Óvoda és Bölcsőde Sárszentlőrinci Tagintézményének óvodásai is.

A szakember kiemelte, hogy a megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók magas száma.

Egy-egy erdei fülesbagoly naponta legalább 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot igényel, és száz napos telelési időszakkal számolva kijelenthető, hogy a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 629 bagoly minimum 2 millió 907 ezer 250 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a téli időszakban.

Ez 73 tonnányi rágcsálónak felel meg, és ennyi egyeddel szemben nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekezni, mert a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el ezeket a földekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában