Terepgyakorlat

2024.02.05. 20:00

Tokióba is eljutott Pincehely jó híre

A Felkelő Nap Országából érkeztek tavaly egyetemista fiatalok Pincehelyre. A látogatás három napján feltérképezték a település hagyományait. Megismerkedtek a pillével és az „erős vízzel" is. Kutatásaik eredményeit a hallgatók Tokióban osztották az érdeklődőkkel.

Szeri Árpád

A terepgyakorlat egyik hallgatója vetített képekkel kalauzolta Pincehelyre a közönséget (Beküldött fotó)

Japán fiatalok ismerkedtek a múlt év nyarán vármegyénkkel. A vendégek nem turista, hanem kutató utat tettek szűkebb pátriánkban, azon belül Pincehelyen. A közel húsz tagú diákcsoport a tokiói Meisei Egyetem nemzetközi intézetéből érkezett, Zhang Xiao Rui tanár és Oishi Kana tanársegéd vezetésével. A három napos látogatást dr. Kriston-Vízi József, a dombóvári múzeum nyugalmazott igazgatója szervezte.

A helyi értékeket, a ma is élő hagyományokat térképezték fel

Ezen törekvésükben Kuvik Istvánné, a Pincehelyért Egyesület elnöke és Vódli Bence elnökhelyettes segítette őket. A terepgyakorlat keretében még arra is jutott idő, hogy az ifjú kutatók találkozzanak az Eszterlánc Néptánccsoporttal és megtanuljanak egy rövid, könnyen elsajátítható koreográfiát. Kedves és maradandó élményt jelentett számukra a pincehelyi népviselet, azon belül a színpompás pille felpróbálása. Ugyancsak emlékezetesnek bizonyult a Márkházi főzde „erős vizének” megkóstolása. A különleges találkozásra közösen ültetett fa emlékeztet.

Valamint egy friss esemény is. Ugyanis – tudósította portálunkat dr. Kriston-Vízi József – a Pincehelyen szerzett élmények hiteles alapokat nyújtottak ahhoz, hogy a japán fiatalok eleget tegyenek egyetemi kultúra közi és vizuális marketing feladataiknak.

Méghozzá Tokióban, a Merényi Krisztina igazgató vezette Liszt Ferenc Magyar Kulturális Intézetben. Ezen a helyszínen az elmúlt napokban a hallgatók hét, különböző prezentációjukat is közreadták. A korszerű technikai eszközök és módszerek alkalmazásával készült anyagok jól bemutatták egyrészt a különbségeket, másrészt viszont a közös gondolkodás, hagyományőrzés és alakítás jellegzetességeit is a két nemzet kultúrája között. A terepmunka tárgyiasult eredményeit pedig egy héten át tartó, rendhagyó kiállításon tekinthetik meg a tokiói magyar intézet látogatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában