A bormustra után vadpörkölt került terítékre

2024.03.14. 07:29

A bírálók és a gazdák is kóstolhatták a finom borokat

Bormustrára gyűltek össze a borosgazdák a regölyi Művelődési Házban.

Szeri Árpád

A bíráló bizottság munkáját technikai téren két fiatal is segítette (Beküldött fotó)

Az eseménynek negyedszázados múltja van, ugyanis 1997. február 22-én rendezték meg az első ilyen megmérettetést a településen, a Fodor, a Pintér és a Tislér családok összefogásával. Ezt a szép hagyományt kívánja folytatni a rendezést vállaló Regölyért Egyesület.

– Tizenöt helyi és vidéki gazda nevezett saját borával – adott tájékoztatást Horgosné Freizinger Tímea, az egyesület elnöke. – Azaz nemcsak Regölyből, hanem Páriból, Tamásiból és Zombáról is érkezett minta, szám szerint összesen harmincegy.

A bírálat szakmai bizottság közreműködésével zajlott, miután a zsűriben Herczeg Gyöngyi, az Észak-Tolnai Hegyközség elnöke, valamint a kiváló termelők képviseletében Kelemen Gyula, Metz Ferenc és Ötvös Zsolt foglalt helyet.  Velük együtt ugyanakkor a gazdák is kóstolhattak és megoszthatták egymással tapasztalataikat. A borbírók három kategóriában pontozták a finom nedűket.

Arany minősítést nyert el Bálizs József tavalyi évjáratú olaszrizlingje, Göndöcs Lajos ugyancsak 2023-as kékfrankos rozéja, valamint Gergely György szintén 2023-as kékfrankosa. A legjobb regölyi bornak az a 2023-as Lagrein bizonyult, amit Horgos Zsolt nyújtott be a zsűrinek. Új hagyományt teremtve az egyesület hölgy tagjai is  részt vettek a kóstolón és kiválasztották a Regölyi Legjobb Asszonybort. Ezt a címet Barkóczi Zsolt kékfrankos rozéja érdemelte ki.

A bírálat után műsor szórakoztatta a résztvevőket. A Regölyi Népdalkórus tagjai bordalokat adtak elő, két regölyi általános iskolás gyermek mesét mondott, majd egy rövid, vidám produkció következett Falusi térfigyelő kamera címmel. Az oklevelek kiosztása után finom vadpörköltet fogyaszthattak a jelenlévők, akiket az ügyes kezű regölyi asszonyok ízletes lángossal is megvendégeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában