Fantasztikus előadás

2024.03.06. 11:30

A családfakutatás akár függőséget is okozhat

Ámulva hallgatta a bonyhádi közönség dr. Pencz Kornél előadását a családfakutatásról a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. Számtalan titokról fedte fel a leplet, így ha olvasónk most vágna bele a családfakutatásba, cikkünk kötelező olvasmány.

Farkas Eszter

Dr. Pencz Kornél a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének elnöke tartott Bonyhádon előadást a családfakutatásról (Fotó: Kirchné Máté Réka)

Első blikkre egyszerűnek tűnhet, de ha az ember kicsit jobban beleássa magát a témába, hamar rájöhet, hogy a családfakutatás nem is olyan egyszerű. Pláne, ha az embernek német ősei vannak. Dr. Pencz Kornél, a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesületének elnöke ehhez adott segítséget múltheti előadásával Bonyhádon a Német Esten, melyet a bonyhádi német önkormányzat szervezett meg. 

Az előadó kiemelte, először mindenki otthon kezdjen kutakodni, családja iratait nézze át, és lehetőség szerint a még élő rokonoktól tudakolja meg a lehető legtöbb információt. Az idősek történetei, családi legendái mind segítségükre lehetnek a kutatásban, amellett, hogy már kellő alapot adhatnak ahhoz, hogy belevágjanak örökségük és múltjuk felfedezésébe. A családfakutatás nem csupán történelmi tények feltárására szolgál, hanem az egyéni identitás mélyebb megértéséhez és a családi kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárul.

A kutatás során számos forrást használhatnak, mint például írásos dokumentumok, egyházi iratok, temetkezési nyilvántartások vagy akár az interneten elérhető adatbázisok. 

– A modern technológia, különösen az online adatbázisok (például a Family search) forradalmasították a családfakutatást – tudtuk meg dr. Pencz Kornéltól. Az emberek most már világszerte könnyedén hozzáférhetnek milliókhoz, sőt milliárdokhoz tartozó felvételekhez, információkhoz, digitalizált anyakönyvekhez.

Az emberek különböző okokból vágnak bele a családfakutatásba. Néhányak az örökségük és a családi tradíciók iránti érdeklődésből, mások egészségügyi vagy jogi okokból, például betegségek öröklődésének megértése miatt.

A családfakutatás izgalmas és kihívást jelentő tevékenység, a legszebb pedig, hogy valójában soha nem ér véget, hiszen a különböző ágakon a végtelenségig kutathatjuk őseink nyomát. Időigényes tevékenység ugyan, és könnyen függővé válhat az ember, de néha meglepő ősökre és eredményekre bukkanhatunk. Mindazonáltal az örökségünk felfedezése és megőrzése életre szóló élményt jelent, amely gazdagítja az életünket és segít megérteni, hogyan illeszkedünk bele a történelem nagyobb kontextusába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában